Noul director general al Bancii Mondiale avertizeaza asupra protectionismului
Data publicarii: 21-03-2017 | EconomieNoul director general al Bancii Mondiale, Kristalina Georgieva, a aparat globalizarea in timpul primei sale vizite oficiale in China, afirmand ca a ajutat si statele mai sarace si pe cele mai bogate, iar integrarea economica nu mai permite natiunilor sa se retraga, transmite Reuters.
Kristalina Georgieva, fost vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu bugetul și resursele umane, a lăudat China pentru angajamentul său față de piețele deschise și reformele economice.
"Piețele deschise, comerțul și diviziunea muncii au ajutat foarte mult țările mai sărace", în timp ce statele mai bogate au beneficiat de pe urma extinderii clasei de mijloc, care solicită mai multe exporturi din economiile avansate, a declarat Kristalina Georgieva, într-un interviu acordat Reuters.
Șefii Finanțelor și guvernatorii băncilor centrale din țările G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) s-au întâlnit în perioada 17-18 martie la Baden-Baden (vestul Germaniei). În declarația finală au fost retrase referințele făcute în cursul edițiilor precedente, una privind respingerea protecționismului și cealaltă de susținere a Acordului de la Paris asupra schimbărilor climatice, omisiuni clar explicate de opoziția Statelor Unite de a vedea menționate aceste principii.
Georgieva a cerut "discuții calme, inteligente" privind împărțirea mai extinsă a beneficiilor globalizării. Avertizând împotriva politicilor protecționiste, oficialul Băncii Mondiale a afirmat că fiecare țară va fi afectată dacă vor fi date deoparte deceniile de integrare și interdependență.
În loc să impună bariere comerciale, statele ar trebui să încurajeze concurența, care majorează productivitatea și stimulează inovațiile, a apreciat Georgieva.
Oficialul a cerut Guvernului Chinei să continue deschiderea pieței interne spre concurență și să adopte în continuare reforme, pentru a crea "o economie mai dinamică".
"Anul trecut, 35% din creșterea PIB-ului mondial a venit din China. Deși această contribuție se va reduce gradual, este extrem de importantă", susține oficialul Băncii Mondiale.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii