Prognoze privind situatia economica a Romaniei
Data publicarii: 21-03-2017 | EconomieDirectorii financiari ai marilor companii din Romania, desi printre cei mai optimisti din regiune cu privire la cresterea economica din acest an, sunt mult mai pesimisti decat guvernantii. Acestia se asteapta la o crestere economica de 2,6% in 2017, in timp ce Guvernul mizeaza pe un avans al PIB de doua ori mai mare, de 5,2%.
Dintr-un studiu realizat de compania de consultanta Deloitte reiese ca 70% dintre directorii financiari romani chestionati se asteapta la venituri in crestere in acest an, insa raman precauti si reticenti in asumarea riscurilor.
Principalele arii care ii preocupa pe acestia sunt lipsa personalului calificat si presiunea pietei asupra scaderii preturilor pentru bunuri sau servicii. Cu toate acestea, pentru 62,5% dintre directorii financiari din Romania, climatul de business actual are un grad normal de incertitudine. Din acelasi studiu mai reiese faptul ca 60% dintre cei intervievati estimeaza ca indicele preturilor de consum va creste in acest an in Romania.
Pe langa aceste prognoze, seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, a declarat, vineri, ca impactul asupra bugetului al tuturor masurilor promise de PSD in campania electorala ar fi echivalent cu 5,5% din Produsul Intern Brut.
"Vrem sa va aratam niste calcule, care sunt niste calcule ilustrative care arata impactul asupra deficitului bugetar daca vor fi adoptate toate masurile anuntate inainte de alegeri. Daca toate masurile din programul de guvernare vor fi adoptate, pe langa legea salarizarii unitare, si aici ma refer la masurile care se refera la reducerea contributiilor sociale, reducerea cotei TVA, dividendele de la intreprinderile de stat si TVA zero la imobiliare, impactul in perioada 2017-2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5 % din PIB”, a spus seful delegatiei FMI in Romania.
Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, critica situatia actuala a bugetului, si avertizeaza legat de doua aspecte-problema ale bugetului: veniturile scazute, din cauza colectarii slabe, si cheltuirea ineficienta a banilor publici.
”Se poate vorbi despre o suboptimalitate a bugetului public, cronicizata pe doua dimensiuni: un nivel de venituri foarte scazut, si cheltuirea banilor extrem de ineficienta. De exemplu, in ultimul deceniu investitiile publice in Romania incluzand fonduri europene au fost intre cele mai inalte ca pondere in PIB in UE, dar ineficienta a fost coplesitoare. Intre cauze sunt incompetenta, risipa, extragerea de rente, etc”, a spus Daniel Daianu.
Unul dintre pericolele majore identificate de Daianu pentru bugetul public este competitia politica in a reduce impozitele si taxele. ”Cu o asemenea logica nu se va putea asigura nici minimum necesar de bunuri publice, functionarea statului. Problema in Romania nu este nivelul impozitarii, ci colectarea foarte slaba”, a sustine el.
Oficialul FMI a avertizat ca Romania a obtinut rezultate economice bune in ultimii ani, dar care ar putea fi amenintate de masurile luate de Guvern.
"Romania si-a consolidat economia dupa criza globala si indicatorii economici sunt comparabili cu ai altor tari din regiune. Cu toate acestea, reducerile succesive de taxe si impozite, majorarile salariale ce depasesc cresterile de productivitate si investitiille publice de calitate redusa incep sa ameninte aceste realizari”, a completat Baqir.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani