BBC: Soferii est-europeni traiesc in camion timp de mai multe luni
Data publicarii: 15-03-2017 | EconomieSoferii de camion care transporta bunuri in Europa Occidentala pentru Ikea si alti retaileri sunt platiti cu mai putin de trei lire sterline pe ora si sunt obligati sa traiasca in cabina camionului pentru mai multe luni, arata o investigatie realizata de BBC.
"Te simți ca un prizonier. Ca o pasăre în cușcă", a declarat Emilian, un șofer din România care este angajat de o subsidiară din Slovacia a companiei norvegiene de transport rutier Bing. Emilian a mărturisit că trăiește în camion pentru perioade de timp de până la patru luni, dormind într-un sac de dormit în spatele camionului unde își gătește și mâncare utilizând un aragaz portabil.
Potrivit legislației europene, șoferii de camion trebuie să facă săptămânal o pauză de 45 de ore, însă guvernele nu reușesc să impună această normă. Emilian spune că nu poate să doarmă în altă parte pentru că primește 45 de euro (40 de lire sterline) pe zi, bani care ar trebui să acopere atât mesele cât și costul hotelului.
În timp ce Emilian câștigă un salariu mediu lunar de 477 euro (420 de lire sterline), un șofer danez de camion câștigă în medie 2.200 de euro pe lună.
Acesta nu este un caz singular, BBC susținând că a văzut contractele șoferilor care lucrează pentru unii din cei mai mari contractori ai Ikea și care sunt plătiți cu salarii mici din Europa de Est chiar dacă lucrează timp de mai multe luni în Europa Occidentală. De exemplu, șoferii din Republica Moldova susțin că primesc în medie un salariu de 150 de euro pe lună din partea angajatorilor.
În acest condiții au început acțiunile în justiție împotriva unora dintre contractorii Ikea. Luna trecută, un tribunal din Olanda a decis că Brinkman, o companie care livrează flori pentru Ikea în Marea Britanie și țările scandinave, a încălcat legea pentru că salariile plătite șoferilor nu respectă normele din Olanda.
Edwin Atema de la sindicatul FNV crede că Ikea trebuie să fie la curent cu condițiile în care trăiesc șoferii care livrează produsele sale. "Ikea are puterea și instrumentele necesare pentru a schimba, într-o clipă, modelul de business", a declarat Edwin Atema.
În replică, grupul Ikea a anunțat că analizează foarte serios aceste informații și că are norme stricte când vine vorba de salarii și condițiile de lucru ale furnizorilor săi.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului