Tokyo, probabil cel mai cinstit oras din lume
Data publicarii: 15-03-2017 | EconomiePe langa chei, ochelari si alte obiecte pierdute in mod curent, milioane de dolari ajung in fiecare an la Departamentul de obiecte gasite al Politiei din Tokyo, ceea ce reflecta devotamentul japonezilor fata de numerar si returnarea proprietatii pierdute, informeaza Bloomberg.
Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut locuitorii din Tokyo au returnat poliției o sumă record de 3,67 miliarde de yeni (32 milioane de dolari) sub formă de bani găsiți, iar aproape trei sferturi din acești bani au ajuns la proprietarii de drept.
În 2015 erau în circulație aproximativ 103.000 miliarde de yeni, echivalentul a 19% din PIB-ul Japoniei, fiind vorba de cel mai mare nivel din cele 18 state dezvoltate analizate într-un raport publicat în luna februarie de Banca Japoniei.
Deținerea de numerar prezintă foarte puține riscuri în Japonia. Țara se luptă cu deflația de peste un deceniu, ceea ce face numerarul o investiție profitabilă. Chiar și după patru ani de relaxare cantitativă de către Banca centrală dobânzile sunt la un nivel apropiat de zero.
De asemenea, criminalitatea este redusă la fel ca și teama de a fi jefuit. În Tokyo, unul din cele mai aglomerate orașe din lume, este ceva obișnuit ca oamenii să își rezerve locurile în cafenele prin punerea telefonului mobil pe masă pentru a merge să comande la tejghea. În plus, chiar și cele mai lipsite de valoare obiecte personale uitate vor fi păstrate de comercianți în eventualitatea în care proprietarul va veni să le caute într-o zi.
Unii analiști consideră că acest lucru se explică prin cultura și educația etică a japonezilor. "Școlile japoneze au cursuri de etică și moralitate iar elevii învață să se pună în locul celor care și-au pierdut bunurile sau banii. Astfel încât este ceva normal să vezi copii care aduc la poliție o monedă de 10 yeni pe care au găsit-o", declară Toshinari Nishioka, fost ofițer de poliție și în prezent profesor la Kansai University of International Studies.
În plus, există legi cu privire la recompense. Legea referitoare la bunurile pierdute stipulează că oricine găsește bani trebuie să îi returneze la poliție și are dreptul de a primi o recompensă cuprinsă între 5 și 20% din valoare sumei, dacă proprietarul solicită returnarea banilor, și la întreaga sumă de bani, dacă în decurs de trei luni nu se prezintă nimeni să reclame pierderea banilor.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman