Cea mai noua afacere in Noua Zeelanda: furatul albinelor
Data publicarii: 15-03-2017 | EconomieFamiliile de albine din Noua Zeelanda sunt furate si vandute de gruparile de crima organizata care vor sa profite de pretul record al mierii, au anuntat marti apicultorii si politia locala, transmite Reuters.
"Nu contează dacă este vorba de familii de albine sau metamfetamină, este vorba de o nouă goană după aur", a declarat Laurence Burkin, manager la The True Honey Co, care este și el victimă a hoților de albine.
Potrivit cifrelor furnizate de poliție, peste 400 de cazuri de furturi de albine au fost raportate în perioada iulie 2016 — ianuarie 2017, fără a oferi însă cifre pentru perioada anterioară.
"Nu avem dovezi care să sugereze la acest moment că furtul albinelor este legat direct de o anumită grupare dar credem că este vorba de opera unor grupări organizate", a declarat sergentul Alasdair MacMillan.
Acest val de infracțiuni vine într-un moment în care industria mierii din Noua Zeelandă trece printr-o perioadă de boom. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Industriei din Noua Zeelandă, în perioada iunie 2015 — iunie 2016, exporturile au crescut cu 35% până la 315 milioane dolari Noua Zeelandă (219 dolari SUA), iar aproximativ o treime din cantitatea totală a fost vândută în China și Hong Kong.
Apicultorii contactați de Reuters susțin că de vină pentru creșterea furturilor este creșterea prețurilor pentru mierea locală Manuka, a cărei valoare s-a triplat din 2012 până în prezent potrivit cifrelor oficiale.
"Mierea este supraevaluată. Se pot face bani foarte ușor dacă cumperi și vinzi familii de albine", a declarat Bruce Robertson, manager la Haines Apiaries.
Prețuită pentru proprietățile sale antibacteriene și gustul său, mierea Manuka se vinde cu prețuri de până la 148 de dolari Noua Zeelandă per kilograme iar un stup cu albine se vinde cu până la 2.000 de dolari Noua Zeelandă (1.390 dolari SUA).
Bruce Robertson a declarat că, recent, a cheltuit 5.000 de dolari Noua Zeelandă pentru a crește securitatea după ce a descoperit că doi din cei aproximativ 3.000 de stupi ai săi au fost furați recent. La rândul său, poliția colaborează cu Asociația apicultorilor din Noua Zeelandă pentru a pune la punct o bază de date care să urmărească mișcările stupilor de albine.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani