Politica comerciala a Romaniei: dupa regulile europene
Data publicarii: 18-12-2006Romania va aplica acordurile preferentiale comerciale ale UE
Reglementarile UE in domeniul politicii comerciale comune sunt obligatorii si sunt aplicabile direct in toate tarile membre.
Asadar, la data aderarii, Romania se va retrage din Acordul European si Acordul Central European de Comert Liber (CEFTA), precum si din acordurile de comert liber semnate cu Moldova, Turcia, Israel, Serbia - Muntenegru, Albania, Bosnia si Hertegovina, AELS (Asociatia Europeana de Liber Schimb).
Vor iesi din vigoare si acordurile comerciale ne-preferentiale si acordurile de cooperare economica si comerciale.
Schimburile comerciale ale Romaniei se realizeaza in mare parte in cadrul Acordurilor de comert liber (circa 83,91% din exporturi si 70,56% din importuri). Ca pondere a schimburilor comerciale romanesti in cadrul acestor acorduri, in intervalul ianuarie - octombrie 2006, pe primul loc se afla Uniunea Europeana (67,8% din valoarea exportului si 74,6% din totalul importului).
Printre acordurile de comert liber incheiate de Uniunea Europeana, care vor fi aplicate si de Romania, ca stat membru, se numara acordurile cu tarile mediteraneene, Mexic, Chile, Africa de Sud, Acordurile de Stabilizare si Asociere cu statele din zona Balcanilor de Vest. De asemenea, vor fi aplicate si acordurile comerciale ne-preferentiale in relatia cu terte state si alte angajamente in domeniul cooperarii economice si comerciale.
Uniunea Europeana este cel mai mare actor comercial global, acoperind circa 20% din exporturile si importurile mondiale. Ea joaca un rol important in promovarea comertului mondial bazat mai ales pe regulile de comert agreate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Incepand cu anul 2007 Romania va aplica politica comerciala comuna a UE, respectiv: tariful vamal comun; schema de preferinte generalizate (SGP) a UE; masurile de aparare comerciala; acordurile preferentiale comerciale si de cooperare incheiate cu tarile terte; angajamentele comerciale din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Formularea si implementarea politicii comerciale comune a UE se face in baza art.133 din Tratatul CE (fostul art.113), conform caruia orice masura adoptata in cadrul acestei politici este propusa de Comisie si decisa de Consiliu. Comisia asigura reprezentarea uniforma a intereselor Comunitatii, precum si exercitarea politicii comerciale comune, atat la nivel bilateral, cat si multilateral. Ea este asistata de un Comitet - Comitetul Articolul 133 - compus din reprezentanti ai statelor membre.
Tariful vamal comun
Tariful vamal comun aplicabil importurilor din tarile terte a fost instituit in 1968, o data cu incheierea procesului de inlaturare a taxelor vamale intre tarile membre UE si formarea uniunii vamale.
Asadar, tariful vamal este comun tuturor statelor membre UE. Ceea ce difera este nivelul acestuia, taxele vamale diferind de la un produs la altul.
Tariful vamal comun se aplica uniform pe intreg teritoriul UE, avand rolul de a evita distorsionarea schimburilor prin intermediul taxelor vamale. Totodata, se evita orientarea schimburilor in functie de nivelul mai scazut al taxelor vamale in anumite tari. Nu in ultimul rand, aceasta masura raspunde nevoii de a mentine controlul la frontiera externa a Uniunii Europene.
Acest instrument al politicii comerciale UE are doua componente: taxele vamale si nomenclatorul tarifar.
Aplicarea tarifului vamal comun se va face fara adoptarea unei legislatii nationale specifice. Dupa aderarea Romaniei la UE, nivelul taxelor vamale va fi, in ansamblu, mai redus fata de nivelul actual al taxelor vamale aplicate de Romania. Preluarea tarifului vamal comun va conduce la obtinerea, pentru operatorii economici romani, a unor conditii de acces la marfurile din import, similare celor din UE.
Preferinte tarifare pentru produse din tarile in curs de dezvoltare
Schema de preferinte generalizate este un sistem de preferinte tarifare acordat unilateral de catre UE unor produse originare din tarile in curs de dezvoltare. In cadrul acestui sistem respectivele produse originare din tarile in curs de dezvoltare beneficiaza de taxe vamale reduse sau zero iar produsele originare din tarile cel mai putin avansate au acces liber la exportul pe piata UE.
SGP a UE acopera 6.900 de produse, printre tarile beneficiare de SGP a UE numarandu-se China, India, alte tari din fosta CSI (Federatia Rusa, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaijan).
Masuri de aparare comerciala
UE foloseste activ instrumentele de aparare comerciala ca mijloc de protectie impotriva importurilor neloiale din state terte.
Aplicarea masurilor de aparare comerciala aflate in vigoare in cadrul UE fata de unele importuri din tari terte va fi extinsa, dupa 1 ianuarie 2007, la ansamblul celor 27 de state membre.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice