China a raportat primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani
Data publicarii: 08-03-2017 | EconomieChina a inregistrat in februarie primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani, importurile inregistrand cel mai rapid ritm de crestere din 2012, pe fondul majorarii cererii pentru materii prime, transmite Reuters.
Exporturile au scăzut neașteptat luna trecută, cu 1,3%, comparativ cu februarie 2016, în timp ce importurile au urcat cu 38,1%, mult peste estimările analiștilor, astfel încât deficitul comercial al Chinei s-a situat în februarie la 9.150 miliarde de dolari, arată datele publicate miercuri de autoritățile de la Beijing.
În primele două luni din acest an, exporturile Chinei au urcat cu 4%, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2016, iar importurile au înregistrat un avans de 26,4%.
Analiștii se așteptau ca în februarie excedentul comercial să se situeze la 25.750 miliarde de dolari, față de un plus de 51.350 miliarde de dolari în ianuarie.
Economia Chinei a crescut anul trecut cu 6,7%, cel mai lent ritm din 1990, dar în grafic cu ținta oficială de 6,5-7%. În ultimul trimestru din 2016, PIB-ul celei de-a doua economii mondiale a accelerat pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul eforturilor autorităților de la Beijing de a atinge o creștere economică mai mică, dar mai de durată, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovație și servicii, în detrimentul industriilor grele și al investițiilor impulsionate de îndatorare și exporturi.
PIB-ul Chinei a urcat cu 6,8% în trimestrul patru din 2016, depășind estimările analiștilor, de 6,7%. Aceștia se așteaptă ca în acest an economia chineză să urce cu doar 6,4%, în timp ce FMI previzionează un avans de 6,5%.
"Deoarece motoarele tradiționale de creștere ale economiei — investițiile și exporturile — au avut o evoluție mai slabă, consumul privat a devenit factorul cheie al avansului PIB-ului Chinei. Tendința ar urma să continue pe termen mediu", a declarat Rajiv Biswas, economist șef la IHS Global Insight în Singapore.
În 2016, consumul și serviciile au avut cea mai mare contribuție la creșterea PIB-ului.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii