2006, cel mai calduros an
Data publicarii: 17-12-2006
Secete si inundatii
OMM sustine ca 2006 a fost marcat de importante anomalii climatice. Temperaturile medii anuale au fost cu 0,42 de grade Celsius mai mari decat cele inregistrate in perioada 1961-1990, determinand cea mai calduroasa toamna in multe dintre statele europene.
De asemenea, anumite zone ale globului au fost afectate de secete sau inundatii masive, iar stratul de gheata de la suprafata Oceanului Arctic continua sa se subtieze.
Motive de ingrijorare
Inregistrarile efectuate confirma tendinta de incalzire globala, fenomen considerat de oamenii de stiinta o consecinta a efectului de sera. Specialistii spun ca temperaturile ar putea creste cu 2-6 grade C in urmatorul secol, avand ca principala cauza emisiile de dioxid de carbon. Michel Jarraud, secretar general al OMM, a declarat recent ca, in multe parti ale lumii, recordurile de temperatura au fost doborate in acest an.
Reprezentanti ai Natiunilor Unite au atras atentia inca din 2001 asupra schimbarilor climatice din ultimii 50 de ani, care sunt cauzate de activitatile umane. Un nou raport asupra acestor modificari va fi facut public la inceputul anului viitor, oficialii sperand ca acesta sa aduca lumina in problema incalzirii globale.
Oamenii de stiinta sunt alarmati de rapiditatea cu care se topeste calota glaciara. "Suprafata inghetata a Oceanului Arctic scade cu aproape 8,6a la fiecare zece ani, ceea ce inseamna peste 60.000 de kilometri patrati pe an - mai mult decat suprafata Elvetiei", a mai spus Jarraud.
Fenomenul "El Nino" contribuie si el la producerea acestor anomalii, aducand precipitatii excesive in anumite zone si foarte reduse in altele.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii