China: Guvernul a inrautatit tinta de crestere a PIB-ului in 2017
Data publicarii: 05-03-2017 | EconomieAutoritatile de la Beijing au inrautatit tinta de crestere a PIB-ului Chinei in acest an, deoarece a doua economie mondiala adopta reforme dificile pentru reducerea datoriei si construirea unui "zid de protectie" impotriva riscurilor financiare, transmite Reuters.
China ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de aproximativ 6,5%, a anunțat duminică premierul Li Keqiang, în discursul solemn rostit la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului.
Anul trecut, ținta de creștere a fost de 6,5 — 7%, iar datele oficiale au indicat că în 2016 economia Chinei a înregistrat un avans 6,7%, cel mai lent ritm din ultimii 26 de ani.
Un boom al creditării și majorarea cheltuielilor guvernamentale au sporit în rândul liderilor de la Beijing temerile privind nivelul ridicat al datoriei și supraîncălzirea pieței imobiliare.
Ținta de deficit bugetar în 2017 a fost menținută la 3% din PIB, în linie cu nivelul din 2016.
China va continua să implementeze o politică fiscală proactivă și să mențină o politică monetară prudentă, iar Guvernul va adopta măsuri de stimulare a cererii și de control al riscurilor, pentru a asigura siguranța sectorului financiar, a declarat premierul chinez.
Ținta de inflație pentru acest an a fost păstrată la 3%, similar cu nivelul de anul trecut.
Datoria Chinei a urcat la nivelul-record de 277% din PIB la sfârșitul lui 2016, de la 254% din PIB în anul precedent, în timp ce a crescut procentul de noi credite folosite pentru plata serviciului datoriei, susțin analiștii de la UBS.
China va continua anul acesta reformarea activelor și a companiilor de stat, a anunțat Li.
Reformele privind acționariatul a peste 100 de companii de stat vor fi finalizate până la sfârșitul anului, ca parte a eforturilor de a folosi capitalul privat pentru redresarea sectorului de stat, a anunțat luna trecută presa chineză. De asemenea, autoritățile de la Beijing vor să închidă mai multe "firme zombi".
Sectorul industrial din China este afectat de reducerea cererii pe plan global și numărul ridicat de așa-numite "firme zombi", care supraviețuiesc doar cu ajutorul sprijinului statului. Termenul "firme zombi" se referă la companiile care au încetat producția, dar păstrează personalul pe statele de plată deoarece autoritățile locale sunt îngrijorate de posibilul impact social și economic al falimentelor și șomajului.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii