Adio, facturi fiscale!
Data publicarii: 16-12-2006O alta schimbare importanta se aplica microfirmelor (societati care realizeaza cifre de afaceri mai mici decat 50.000 de euro). Acestea trebuie sa-si angajeze experti contabili, iar evidentele contabile vor fi depuse la Registrul Comertului, conform publicatiei Camerei de Comert si Industrie Bucureti. Situatiile financiare vor fi intocmite si avizate de un expert contabil sau de o firma autorizata. Pentru a putea conduce contabi-litatea unei firme, sunt obligatorii studii superioare economice.
Administratorul va raspunde pentru organizarea contabilitatii, iar directorul contabil sau expertul contabil, pentru corectitudinea raportarilor. Aceste prevederi vor intra in vigoare de la inceputul lui 2009. Firmele vor trebui sa depuna note explicative o data cu depunerea bilanturilor contabile, incepand cu 1 ianuarie 2007, conform Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 200/22 noiembrie ce urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Aceste note explicative se anexeaza la situatiile finaciare, din necesitatea de a avea informatii transparente pentru cei care citesc situatiile financiare. Notele explicative vor cuprinde angajamentele si garantiile pe care societatea respectiva le-a acordat altor firme sau persoane fizice.O alta modificare importanta este cea referitoare la impozitul pe profit, la prevederile de scutire de la calculul acestuia, deja existente, care au fost modificate in sensul reducerii pragului minim de detinere de actiuni de la 25% la 15% in 2007 si la 10% in 2009.
Modificari importante aduse Codului Fiscal regasim si la taxa pe valoarea adaugata, domeniu in care vor fi introduse noi denumiri: achizitiile intracomunitare, noua denumire pentru importul de marfuri si livrari intracomunitare, in cazul exporturilor. De asemenea, de la 1 ianuarie 2007, vor exista noi reguli teritoriale de furnizare pentru anumite bunuri si servicii, cum ar fi livrarea benzinei si electricitatii sau inchirierea mijloacelor de transport.
In acest sens, vor intra in vigoare noi reguli si regimuri speciale de TVA privind vanzarile la distanta de produse accizabile, mijloace de transport noi, transferul bunurilor de la o tara membra la alta etc.In ceea ce priveste impozitul pe venit datorat statului, plata acestuia va depinde de data platii salariilor sau a diferentelor de salariu si nu de data aparitiei drepturilor salariale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice