Financial Times: autoritatile suedeze sunt nemultumite deoarece colecteaza prea multe taxe
Data publicarii: 23-02-2017 | EconomieGuvernul suedez se confrunta cu o problema economica neobisnuita, in sensul in care colecteaza prea multe taxe, informeaza un articol publicat in cotidianul Financial Times.
Potrivit datelor oficiale publicate miercuri, Suedia a încheiat anul 2016 cu un surplus bugetar de 85 de miliarde de coroane (9,5 miliarde de dolari), și aproximativ jumătate din acest surplus se datorează persoanelor fizice și companiilor care, în mod intenționat, au plătit taxe mai mari decât trebuia.
Motivul îl constituie dobânzile negative introduse de Banca Centrală a Suediei. În condițiile în care dobânda de politică monetară în Suedia este de minus 0,5%, păstrarea banilor în conturi bancare sau alte vehicule de investiții nu oferă niciun randament. În schimb, cei care plătesc taxe mai mari decât este nevoie la returnarea diferenței beneficiază de o dobândă de 0,56% pe an, astfel că pentru firme și persoane fizice este mai avantajos să dea banii statului decât să îi țină în bancă.
Guvernul suedez vrea să descurajeze supraplățile dar oficiul național de gestionare a datoriei recunoaște să aceste eforturi nu vor fi suficiente. "Nu putem face nimic mai mult, este pur și simplu o consecință a dobânzilor actuale", a declarat directorul de prognoză de la Oficiul național de gestionare a datoriei din Suedia, Marten Bjellerup.
Guvernul suedez a eliminat plata dobânzilor la depozitele din taxe însă oficiul național de gestionare a datoriei se așteaptă ca și o dobândă zero să fie mai atractivă pentru companii decât una negativă. Din păcate există șanse reduse ca problema să se corecteze în viitorul apropiat. La ultima sa reuniune de politică monetară de săptămâna trecută, Banca Centrală a Suediei a informat că este mai probabil să reducă și mai mult dobânda de bază decât să o majoreze pe termen scurt.
Problema taxelor din Suedia este un nou exemplu al impactului dobânzilor negative. Introduse inițial ca o încercarea de a stimula creșterea, dobânzile negative sunt criticate de unii analiști care consideră că recursul la această măsură este o dovadă de eșec.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business