Indicele BET a depasit 8000 de puncte
Data publicarii: 23-02-2017 | Finante-BanciIndicele principal al pietei de capital romanesti, BET, a consemnat, miercuri, o crestere importanta, ajungand la o noua valoare maxima de la declansarea crizei economice, respectiv 8.035 puncte fata de 7.921 puncte, inregistrate in sedinta de tranzactionare anterioara, reiese din informatiile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), publicate pe propria pagina de Internet.
Aceasta evolutie este generata de spargerea pragului de 10 miliarde de lei capitalizare de catre Banca Transilvania, dar si de revenirea Petrom pe profit, ceea ce a impulsionat tranzactionarea. Petrom a urcat astazi cu peste 2,54%, urmat in topul cresterilor de BRD SocGen, cu 2,03%, si de Fondul Proprietatea, cu 1,78%.
Banca Transilvania a crescut cu 1,30%, in timp ce Romgaz si Electrica au urcat cu 1,05%, respectiv cu 1%.
Banca Transilvania (TLV), a doua banca din sistemul romanesc dupa activele in administrare, a spart astazi pragul unei capitalizari bursiere de 10 miliarde lei, cel mai mare nivel de la listarea bancii in 1997.
In prezent, actiunile se tranzactioneaza la o cotatie de 2.7350, insa la jumatatea sesiunii de tranzactionare actiunile au atins un maxim de 2,7850 lei, echivalentul unei capitalizari bursiere de 10,1 miliarde lei.
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel a declarat ca situatia macroeconomica, nivelul dividendelor, respectiv rezultatele financiare anuntate, reprezinta principalele motive pentru care indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti a crescut zilele acestea.
"La BET discutam de peste 10% cresere de la inceputul anului. Este, poate, cel mai bun inceput de an de multi ani incoace. Cred ca sunt mai multe motive. In primul rand, situatia macroeconomica a Romaniei arata perspective foarte bune pentru anul acesta din punct de vedere al cresterii economice, mult peste media UE. In al doilea rand, cred ca este vorba despre faptul ca Romania are cel mai inalt nivel al dividendului la companiile principale din lume, conform unor analize. Atunci, sunt companii care vor plati dividende de peste 10% in cateva luni dupa Adunarile Generale a mai completat Lucian Anghel.
Cele mai semnificative tranzactii pe Piata reglementata au fost realizate cu titlurile BRD (18,409 milioane de lei), OMV Petrom (14,012 milioane lei) si Banca Transilvania (11,813 milioane lei).
Indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, a urcat cu 1,41%, in timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor a urcat cu 0,82%.
BET-NG, care reuneste 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, a inregistrat o apreciere de 1,31%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,33%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a crescut cu 0,53%.
Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit de 1,28 miliarde lei, iar in 2016 a oferit aproximativ 175.000 de credite noi, soldul creditelor acordate ajungand astfel la 27,2 miliarde lei, un plus de peste 8% fata de 2015.
Cea mai ridicata valoare a indicelui BET a fost inregistrata pe 4 ianuarie 2008, respectiv 9.735,67 puncte. De la inceputul acestui an, indicele BET a inregistrat o apreciere de 12,56%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani