Grecia cere Germaniei sa renunte la solicitarile privind surplusul bugetar
Data publicarii: 21-02-2017 | EconomieGuvernul grec a facut marti un apel catre Germania sa renunte la solicitarea sa "irationala" privind un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB si de asemenea sa adopte o pozitie "constructiva" cu privire la subiectul restructurarii poverii datoriei Greciei, informeaza Reuters.
Luni, Atena și creditorii săi internaționali au convenit să reia discuțiile cu privire la revizuirea programului de asistență, punând capăt unui impas care amenința să blocheze eliberarea unei noi tranșe din programul de 86 de miliarde de euro.
"Ne așteptăm ca Ministerul german de Finanțe să revină asupra cererii sale iraționale referitoare la un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB pe o perioadă de zece ani și să adopte o atitudine constructivă care să permită ușurarea poverii datoriei Greciei pe termen mediu", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos. Aceasta va ajuta la refacerea încrederii în economia Greciei și ar deschide calea pentru includerea obligațiunilor grecești în programul de achiziții de obligațiuni al Băncii Centrale Europene, un lucru de care Atena are nevoie pentru a putea redobândi accesul pe piața de obligațiuni.
"Obiectivul guvernului este un acord comprehensiv care să furnizeze economiei impulsul necesar pentru a ieși din programul de ajustare fiscală, să revină treptat pe piețele financiare, și în luna august 2018, când programul de asistență să termină, să poată să-și refinanțeze datoria fără împrumuturi din partea sectorului public", a spus Tzanakopoulos.
Inspectorii care reprezintă creditorii internaționali ai Greciei sunt așteptați să revină la Atena și să reia discuțiile cu autoritățile elene cu privire la noi reforme în sectorul pensiilor, taxelor și legislației muncii.
"Politica fiscală a țării depinde, în întregime, dacă și în ce măsură țintele convenite cu creditorii sunt îndeplinite. Dacă nu ne îndeplinim țintele atunci desigur trebuie acoperit golul. Dar, având în vedere situația actuală și performanțele economiei, sunt încrezător că vom încheia 2016 cu un surplus de peste 2% din PIB, astfel că nu se pune problema ratării țintelor", a apreciat Dimitris Tzanakopoulos.
Revizuirea programului de asistență convenit de Grecia și creditorii săi din zona euro a fost afectată de numeroase întârzieri și dispute între autoritățile de la Atena, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Lipsa unui acord cu privire la țintele fiscale impuse Greciei, restructurarea datoriilor și reformele promise de oficialii de la Atena au dat naștere la îngrijorări că Europa ar putea trece printr-o nouă criză financiară.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii