Parlamentarii nu vor programul ''Un laptop pentru fiecare copil''

Data publicarii: 15-12-2006
Deputatii au retrimis joi la Comisia de invatamant proiectul de lege prin care se creau premisele intrarii Romaniei in programul mondial "One laptop per child" (OLPC - Un laptop pentru fiecare copil). Documentul a fost deja respins de Senat, dar a primit aviz favorabil din partea comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, informeaza HotNews.ro. OLCP are ca scop vanzarea, prin intermediul guvernelor, de laptop-uri speciale, pentru dotarea elevilor din sistemul de invatamant preuniversitar.

Initiativa deputatului liberal Ioan Ghise prevede extinderea programului si la profesori, astfel ca a primit numele de "Un laptop pentru fiecare elev si pentru fiecare cadru didactic din Romania".

Stiinta si nestiinta

"M-am zbatut mult pentru acest proiect de lege. Cred ca nu este vointa pentru a-l duce la final. Cred ca este vorba in primul rand de interese la Ministerul Comunicatiilor. Iar faptul ca ministrul a promis companiilor INTEL si Microsoft sprijin si deschidere pe piata din Romania afecteaza acest proiect.
Asta pentru ca programul prevede laptopuri cu procesoare AMD si pe sistem Linux. O alta cauza este ignoranta parlamentarilor si politicienilor care nu cunosc domeniul si nici nu vor sa evalueze documentatia tehnica", a declarat Ghise pentru HotNews.ro.

De altfel, deputatul PC, Damian Florea, a cerut in sedinta de joi a Camerei Deputatilor retrimiterea proiectului la comisie, pentru reanalizare, calificandu-l drept un "proiect SF".

"Ma gandesc ca eu, ca deputat de Bucuresti, sa propun un proiect de lege privind dotarea fiecarui bucurestean cu un aparat de zbor, la cum se circula. Acest tip de laptop se afla abia in faza de proiect in SUA, nu exista decat 10 exemplare, iar in Statele Unite se incepe productia in 2008", a dat Damian dovada nivelului de cunostinte in domeniu.

Cu toate acestea, participantii la proiect, Laboratorul MIT Media, AMD Inc., Google, News Corp., Quanta, Red Hat sau Nortel Inc. il contrazic pe alesul conservator, nu cu afirmatii, ci cu fapte. Peste 1000 de unitati din 2B1 (denumirea tehnica a laptopului) au fost deja distribuite, iar productia in serie este programata pentru prima jumatate a anului 2007.

"Am rezerve fata de performantele dispozitivului pentru ca nu poate rula anumite programe, nici chiar Word-ul. Cred ca nu este operational din toate discutiile care au fost pana acum.
Se pun multe probleme: trebuie sa cablam toata tara, sunt calculatoarele unei singure firme... ceea ce imi da de gandit: cum se repara, cine plateste costurile", si-a enuntat nelamuririle si democratul Iulian Barsan.

El a pus accent pe cablare, in conditiile in care aparatele comunica prin sisteme wireless, dar si pe nevoia stringenta de folosire a programului Word, produs al companiei Microsoft, in conditiile in care sistemul de operare este Linux.

Citeste tot articolul pe HotNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: