HNA a preluat o participatie de 3,04% din Deutsche Bank
Data publicarii: 19-02-2017 | Finante-BanciGrupul chinez HNA, detinut de miliardarul Chen Feng, a preluat o participatie de 3,04% din Deutsche Bank si a anuntat vineri ca ar putea achizitiona mai multe actiuni ale bancii germane, transmit publicatia germana Handelsblatt si Reuters.
Deutsche Bank este una dintre cele mai mari institutii care furnizeaza servicii bancare si financiare in intreaga lume. Banca isi desfasoara activitatea in mai mult de 70 de tari precum Marea Britanie, China, Spania si Olanda. Institutia bancara a fost infiintata in anul 1870 de catre Georg Siemens si L. Bamberger. Printre institutiile si companiile pe care banca le-a achizitionat de-a lungul timpului se numara si Bankers Trust, MortgageIT si Hollandsche Bank-Unie. In anul 2015, Deutsche Bank a raportat o pierdere neta de €6.8 miliarde iar, in primul trimestru al anului 2016, banca a raportat o scadere a profitului net cu 58%.
"Avem deplina increderea in conducerea Deutsche Bank si vom urmari cu atentie evolutiile viitoare si vom acorda, ca actionari, sprijin bancii cand va fi necesar", a afirmat un purtator de cuvant al conglomeratului chinez HNA Group, cu activitati in domeniul aviatiei si shipping-ului.
HNA vrea sa-si pastreze nivelul participatiei in Deutsche Bank sub 10%, a explicat purtatorul de cuvant.
Participatia de 3,04% a HNA, evaluata la aproximativ 750 de milioane de euro (799 de milioane de dolari) la actualul pret al actiunilor, face din grupul chinez cel mai mare actionar al bancii dupa Qatar si BlackRock (care detine 6,1%). In 2014, o serie de fonduri controlate de fostul premier din Qatar, seicul Hamad bin Jassim al-Thani, au cumparat o participatie de 6,1% din actiunile Deutsche Bank, iar in 2015 si-au majorat participatia pana la aproape 10%.
Vineri, actiunile Deutsche Bank au scazut cu 3,1%, la 17,94 euro, la Bursa de la Frankfurt. Luna aceasta, Deutsche Bank si-a cerut scuze, printr-o scrisoare deschisa, "pentru gravele greseli" care au facut-o sa se confrunte cu amenzi costisitoare si, care urmare, sa incheie anul 2016 cu pierderi de peste un miliard de euro.
Banca s-a disculpat astfel printr-un anunt pe o pagina intreaga in "Frankfurter Allgemeine Zeitung", dupa ce a anuntat ca, in 2016, a pierdut 1,402 miliarde euro, dupa ce a trebuit sa aloce 2,4 miliarde euro reprezentand costurile unor litigii.
"Aceste poveri din trecut nu ne-au costat numai multi bani, ci si reputatie si incredere", afirma, in scrisoare, presedintele Deutsche Bank, John Cryan.
"De aceea", continua acesta, "vreau sa profit de oportunitate pentru ca, in numele conducerii Deutsche Bank, sa exprim regretul nostru profund pentru ceea ce s-a intamplat. Vrem sa ne cerem iertare".
Cea mai mare banca din Germania a pierdut anul trecut 1,402 miliarde dolari, cu 80% mai putin fata de 2015, dar peste asteptarile analistilor.
Costurile litigiilor, la nivelul anului trecut, au totalizat circa 2,4 miliarde euro, mai putin de jumatate comparativ cu cele din anul anterior (5,218 miliarde euro). Conducerea bancii considera ca litigiile cele mai grave au fost rezolvate si estimeaza ca, la finele lui 2017, va reveni pe profit.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului