HNA a preluat o participatie de 3,04% din Deutsche Bank
Data publicarii: 19-02-2017 | Finante-BanciGrupul chinez HNA, detinut de miliardarul Chen Feng, a preluat o participatie de 3,04% din Deutsche Bank si a anuntat vineri ca ar putea achizitiona mai multe actiuni ale bancii germane, transmit publicatia germana Handelsblatt si Reuters.
Deutsche Bank este una dintre cele mai mari institutii care furnizeaza servicii bancare si financiare in intreaga lume. Banca isi desfasoara activitatea in mai mult de 70 de tari precum Marea Britanie, China, Spania si Olanda. Institutia bancara a fost infiintata in anul 1870 de catre Georg Siemens si L. Bamberger. Printre institutiile si companiile pe care banca le-a achizitionat de-a lungul timpului se numara si Bankers Trust, MortgageIT si Hollandsche Bank-Unie. In anul 2015, Deutsche Bank a raportat o pierdere neta de €6.8 miliarde iar, in primul trimestru al anului 2016, banca a raportat o scadere a profitului net cu 58%.
"Avem deplina increderea in conducerea Deutsche Bank si vom urmari cu atentie evolutiile viitoare si vom acorda, ca actionari, sprijin bancii cand va fi necesar", a afirmat un purtator de cuvant al conglomeratului chinez HNA Group, cu activitati in domeniul aviatiei si shipping-ului.
HNA vrea sa-si pastreze nivelul participatiei in Deutsche Bank sub 10%, a explicat purtatorul de cuvant.
Participatia de 3,04% a HNA, evaluata la aproximativ 750 de milioane de euro (799 de milioane de dolari) la actualul pret al actiunilor, face din grupul chinez cel mai mare actionar al bancii dupa Qatar si BlackRock (care detine 6,1%). In 2014, o serie de fonduri controlate de fostul premier din Qatar, seicul Hamad bin Jassim al-Thani, au cumparat o participatie de 6,1% din actiunile Deutsche Bank, iar in 2015 si-au majorat participatia pana la aproape 10%.
Vineri, actiunile Deutsche Bank au scazut cu 3,1%, la 17,94 euro, la Bursa de la Frankfurt. Luna aceasta, Deutsche Bank si-a cerut scuze, printr-o scrisoare deschisa, "pentru gravele greseli" care au facut-o sa se confrunte cu amenzi costisitoare si, care urmare, sa incheie anul 2016 cu pierderi de peste un miliard de euro.
Banca s-a disculpat astfel printr-un anunt pe o pagina intreaga in "Frankfurter Allgemeine Zeitung", dupa ce a anuntat ca, in 2016, a pierdut 1,402 miliarde euro, dupa ce a trebuit sa aloce 2,4 miliarde euro reprezentand costurile unor litigii.
"Aceste poveri din trecut nu ne-au costat numai multi bani, ci si reputatie si incredere", afirma, in scrisoare, presedintele Deutsche Bank, John Cryan.
"De aceea", continua acesta, "vreau sa profit de oportunitate pentru ca, in numele conducerii Deutsche Bank, sa exprim regretul nostru profund pentru ceea ce s-a intamplat. Vrem sa ne cerem iertare".
Cea mai mare banca din Germania a pierdut anul trecut 1,402 miliarde dolari, cu 80% mai putin fata de 2015, dar peste asteptarile analistilor.
Costurile litigiilor, la nivelul anului trecut, au totalizat circa 2,4 miliarde euro, mai putin de jumatate comparativ cu cele din anul anterior (5,218 miliarde euro). Conducerea bancii considera ca litigiile cele mai grave au fost rezolvate si estimeaza ca, la finele lui 2017, va reveni pe profit.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des