Taranii nu mai pot vinde porcii crescuti in gospodarie
Data publicarii: 15-12-2006
Autoritatea Veterinara a anuntat, vineri, ca porcii crescuti in gospodarii particulare nu se pot comercializa, in timp ce pentru cei crescuti in microferme nonprofesionale exista varianta de a fi vanduti doar pe piata locala. Acesta masura este prevazuta in programul strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine.
Despre acest sistem de crestere a porcilor in mod diferentiat, presedintele ANSVSA Marian Avram, preciza, la sfarsitul saptamanii trecute, ca se va implementa in curs de sase luni astfel incat crescatorul sa dispuna de timpul necesar pentru a opta pentru un anumit sistem de crestere profesional sau nonprofesional.
Potrivit planului elaborat de Autoritatea Veterinara, exploatatiile de porcine sunt profesionale si nonprofesionale, acestea din urma functionand doar pentru autoconsum, iar crescatorii trebuie sa aleaga o varianta.
Chiar daca fermierul nu a avut cand sa aleaga un anumit sistem profesional sau nu, Autoritatea Veterinara a anuntat, vineri, ca porcii crescuti in sisteme nonprofesionale se pot consuma numai in gospodarie, iar in cazul celor crescuti in microferme nonprofesionale, exista varianta de a fi comercilizati doar pe piata locala.
Carnea vanduta pe piata nationala, cea provenita din exploatatii profesionale, trebuie sa fie marcata cu o stambila, obligatoriu de forma rotunda si cu dimensiune de 3,5 cm. Informatiile continute in acest marcaj se refera la tara, respectiv Romania, iar in centru date referitoare la autorizatia veterinara. In partea inferioara, trebuie scris cu majuscule "controlat sanitar veterinar".
Vanzarea porcilor in perioada Sarbatorilor este interzisa17 judete din tara, anume Bacau, Bihor, Calarasi, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Tucea, Vaslui si Valcea, din cauza pestei porcine.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii