Taranii nu mai pot vinde porcii crescuti in gospodarie
Data publicarii: 15-12-2006Autoritatea Veterinara a anuntat, vineri, ca porcii crescuti in gospodarii particulare nu se pot comercializa, in timp ce pentru cei crescuti in microferme nonprofesionale exista varianta de a fi vanduti doar pe piata locala. Acesta masura este prevazuta in programul strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine.
Despre acest sistem de crestere a porcilor in mod diferentiat, presedintele ANSVSA Marian Avram, preciza, la sfarsitul saptamanii trecute, ca se va implementa in curs de sase luni astfel incat crescatorul sa dispuna de timpul necesar pentru a opta pentru un anumit sistem de crestere profesional sau nonprofesional.
Potrivit planului elaborat de Autoritatea Veterinara, exploatatiile de porcine sunt profesionale si nonprofesionale, acestea din urma functionand doar pentru autoconsum, iar crescatorii trebuie sa aleaga o varianta.
Chiar daca fermierul nu a avut cand sa aleaga un anumit sistem profesional sau nu, Autoritatea Veterinara a anuntat, vineri, ca porcii crescuti in sisteme nonprofesionale se pot consuma numai in gospodarie, iar in cazul celor crescuti in microferme nonprofesionale, exista varianta de a fi comercilizati doar pe piata locala.
Carnea vanduta pe piata nationala, cea provenita din exploatatii profesionale, trebuie sa fie marcata cu o stambila, obligatoriu de forma rotunda si cu dimensiune de 3,5 cm. Informatiile continute in acest marcaj se refera la tara, respectiv Romania, iar in centru date referitoare la autorizatia veterinara. In partea inferioara, trebuie scris cu majuscule "controlat sanitar veterinar".
Vanzarea porcilor in perioada Sarbatorilor este interzisa17 judete din tara, anume Bacau, Bihor, Calarasi, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Tucea, Vaslui si Valcea, din cauza pestei porcine.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman