Romania pe ultimul loc in UE la cheltuielile pentru sanatate
Data publicarii: 15-02-2017 | EconomieRomania este statul din Uniunea Europeana care aloca cel mai mic procent din PIB (5,1% in 2014) pentru sanatate, la polul opus fiind Suedia, Franta, Germania si Olanda care in 2014 au alocat fiecare aproximativ 11% din PIB in acest scop, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
Comparativ, Bulgaria a alocat în 2014 o cotă de 8,5% din PIB pentru sănătate, Cehia (7,6% din PIB), Ungaria (7,2% din PIB) și Polonia (6,3% din PIB).
România este pe ultimul loc și când vine vorba de sumele cheltuite pe cap de locuitor pe sănătate, 388 de euro în 2014, față de 504 euro pe cap de locuitor în Bulgaria, 684 euro în Polonia și 757 euro în Ungaria.
Eurostat subliniază că în marea majoritate a statelor membre UE, mare parte din cheltuielile pentru sănătate sunt pentru servicii curative și de reabilitare medicală, al doilea capitol fiind cheltuielile pentru produse medicale, campioane la acest capitol fiind Bulgaria (43%) și România (37%), cu cele mai mari cheltuieli pentru această categorie.
Un alt indicator la care România este pe ultimele locuri în UE îl reprezintă cheltuielile legate de îngrijirea preventivă. În timp ce Italia și Marea Britanie alocă fiecare 4,1% din cheltuieli pentru îngrijire preventivă, la polul opus sunt România (0,8%) și Cipru (0,6%).
În ceea ce privește cheltuielile de sănătate pe baza furnizorilor, analiza arată că spitalele sunt principalul furnizor de servicii de sănătate (42,7% în cazul României), urmate de furnizorii de servicii de asistență medicală ambulatorie, a căror pondere în cheltuieile totale de sănătate varia în 2014 între 11,4% în cazul României și 32,1% în Belgia și Liechtenstein. Ponderea cheltuielilor de sănătate care aparține retailerilor și altor furnizori de servicii medicale variază între mai puțin de 10% în Danemarca și Luxemburg, 30-35% în Grecia, Lituania, Croația, România, Ungaria și Slovacia și ajunge la un vârf de 42,4% în Bulgaria.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman