FT: Grecia intentioneaza sa desemneze Rothschild drept consilier pentru datoriile sale
Data publicarii: 14-02-2017 | EconomieGrecia intentioneaza sa recurga la serviciile bancii Rothschild pentru a o consilia cu privire la datoriile sale, in incercarea de a pune capat disputei cu creditorii internationali si a evita intrarea in incapacitate de plata, informeaza un articol publicat marti in cotidianul Financial Times.
Potrivit unor surse oficiale, Guvernul elen vrea să finalizeze această numire înainte de următoarea reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro, care va avea loc în data de 20 februarie, reuniune considerată ultima ocazie pentru creditorii Greciei să ajungă la un punct de vedere comun înainte ca atenția europenilor să se îndrepte spre alegerile care vor avea loc în acest an în mai multe state din zona euro.
Conform planurilor autorităților de la Atena, Rothschild va consilia Grecia în toate domeniile care au legătură cu datoria sa, inclusiv negocierile cu creditorii, posibila includere în programul de achiziții lunare de obligațiuni al Băncii Centrale Europene și reluarea vânzărilor de obligațiuni guvernamentale grecești. Sursele susțin că Rothschild ar urma să primească un bonus în momentul în care Grecia va redobândi accesul la piețele internaționale de obligațiuni.
Desemnarea Rothschild drept consilier pentru datoria suverană va înlocui acordul pe care Ministerul grec de Finanțe îl are cu banca americană de investiții Lazard, care a consiliat Grecia cu ocazia acordului inițial de asistență din 2012. Potrivit datelor comunicate de Guvernul grec, munca depusă de Lazard cu restructurarea datoriei Greciei a adus băncii americane comisioane în valoare de 25 de milioane de euro.
Munca de consilier pe probleme de datorii suverane este una prestigioasă dar delicată, susține Mitu Gulati, profesor de drept la Universitatea americană Duke. În cazul datoriei Greciei, consilierea este o sarcină diferită în prezent față de situația din momentul crizei datoriilor din zona euro.
"În prezent un consilier nu este angajat pentru a aranja o nouă restructurare a datoriilor cu creditorii privați ci pentru consiliere cu privire la datoria oficială. Există întotdeauna riscul să îi nemulțumești pe creditorii bilaterali atunci când aduci un consilier financiar și îi tratezi la fel ca pe creditori privați", a declarat Mitu Gulati.
Din datoria de 323 miliarde de euro a Greciei, doar 36 de miliarde de euro este în mâinile investitorilor privați care dețin obligațiuni grecești, restul este în mâinile creditorilor oficiali precum Fondul Monetar Internațional și instituțiile europene, arată cifrele Agenției pentru administrarea datoriei publice din Grecia.
Între FMI și creditorii europeni există unele dezacorduri cu privire la următoarea fază a programului de sprijinire a Greciei iar unii oficiali europeni au avertizat că programul de asistență acordat de zona euro ar putea să se încheie dacă FMI nu se va alătura. În schimb, FMI insistă că datoria Greciei este nesustenabilă și trebuie restructurată, o ideea cu care oficialii europeni, în special Berlinul, nu sunt de acord.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări