Bursa romaneasca, pe locul 3 in Europa Centrala si de Est

Data publicarii: 15-12-2006
In primele 11 luni, piata romaneasca de capital a luat fata Poloniei, Ungariei, Cehiei si Slovaciei, titreaza Adevarul. In primele 11 luni din acest an, cele mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat o crestere medie de 22,2%.  Randamentele obtinute au plasat bursa din Bucuresti pe locul trei printre bursele din Europa Centrala si de Est. Astfel, cine ar fi investit in "blue-chips"-urile de pe piata rusa, ar fi obtinut, de la inceputul lui 2006, un randament de 67,75%, in timp ce pe piata de capital de la Sofia ar fi avut un profit de 40,55%.

Dupa ce piata romaneasca de capital a facut, o buna perioada de timp, nota discordanta cu pietele din tarile vecine, lucrurile incep sa se aseze. "Nu cred ca bursa din Romania va continua sa fie o exceptie, tinand cont de faptul ca, pe termene mai lungi, se observa o corelare tot mai stransa cu pietele din regiune", este de parere Razvan Pasol, directorul general al Intercapital. In acelasi timp, BVB se apropie de sfarsitul etapei de piata emergenta. "Bursa noastra a ajuns la un nivel la care preturile actiunilor reflecta corect valoarea acestora", spune Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

Exceptiile: Bulgaria si Rusia

Bulgaria si Rusia reprezinta exceptiile de la contextul regional, in timp ce restul tarilor au ajuns deja la o oarecare maturitate a preturilor, spun analistii pietei de capital. "La bursa din Sofia, cresterile sunt justificate de faptul ca Bulgaria este mult subevaluata ca economie. La bursa din Moscova, cresterile reflecta asteptarile de profitabilitate ale companiilor rusesti, majoritatea axate pe prelucrarea resurselor energetice, intrucat Rusia este o tara foarte bogata in resurse naturale", explica Iulian Panait.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a bursei autohtone, presedintele KTD este de parere ca nu vor mai fi obtinute profituri foarte mari. "Nefiind o tara cu resurse naturale foarte bogate, nu ne putem astepta la cresteri foarte mari la Bursa. Majoritatea companiilor listate la BVB sunt din domeniul industrial si cel al serviciilor, astfel ca nu au de-a face foarte mult cu materiile prime, ci cu produsele prelucrate", spune Panait.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: