Polonia introduce bancnota de 500 de zloti
Data publicarii: 10-02-2017 | EconomieMergand in directia inversa a tendintei globale de descurajare a utilizarii numerarului, Polonia a introdus vineri o bancnota de 500 de zloti (aproximativ 116 euro), in ideea de a reduce costul stocarii rezervelor de numerar, informeaza Reuters.
Banca Națională a Poloniei a luat această decizie în pofida criticilor formulate de adjunctul ministrului Economiei, potrivit căruia noua bancnotă ar putea facilita activitățile infracționale și ar îngreuna combaterea economiei subterane.
"Este clar că trebuie suplimentată structura bancnotelor în circulație. Nevoie de numerar este în creștere", a declarat presei Jacek Bartkiewicz, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale a Poloniei.
Grație creșterii economice și în pofida a doi ani de deflație care s-au încheiat anul trecut, Polonia a înregistrat o creștere semnificativă a utilizării numerarului, valoarea banilor în circulație crescând cu 15% numai anul trecut.
Bartkiewicz a spus că noua bancnotă va fi pusă la dispoziția publicului larg, chiar dacă nu se așteaptă să fie utilizată frecvent în tranzacțiile de zi cu zi. Bartkiewicz a adăugat că noua bancnotă va reduce costurile pentru banca centrală cu păstrarea și producția rezervei strategice de numerar.
Noua bancnotă de 500 de zloți (aproximativ 116 euro) va avea o valoare comparabilă cu bancnotele cu cea mai mare denominare din Danemarca, Norvegia, țări care promovează în mod activ monedele electronice, și România dar va valora mai puțin decât bancnotele cu cea mai mare denominare din Cehia, Belarus sau zona euro.
În alte părți ale lumii, India a luat anul trecut o decizie radicală de a retrage din circulație bancnotele de 500 și 1.000 de rupi (15 dolari), care reprezentau aproximativ 90% din banii în circulație. Măsura a avut drept obiectiv combaterea economiei subterane, creșterea veniturilor din taxe și promovarea utilizării conturilor bancare și tranzacțiilor digitale, dar a forțat milioane de persoane să facă coadă la bancă și a afectat creșterea economică.
De asemenea, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat anul trecut că va înceta să mai emită bancnote de 500 de euro în a doua parte a anului 2018 pe fondul îngrijorărilor că aceste bancnote pot facilita activitățile ilicite.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii