Polonia introduce bancnota de 500 de zloti
Data publicarii: 10-02-2017 | EconomieMergand in directia inversa a tendintei globale de descurajare a utilizarii numerarului, Polonia a introdus vineri o bancnota de 500 de zloti (aproximativ 116 euro), in ideea de a reduce costul stocarii rezervelor de numerar, informeaza Reuters.
Banca Națională a Poloniei a luat această decizie în pofida criticilor formulate de adjunctul ministrului Economiei, potrivit căruia noua bancnotă ar putea facilita activitățile infracționale și ar îngreuna combaterea economiei subterane.
"Este clar că trebuie suplimentată structura bancnotelor în circulație. Nevoie de numerar este în creștere", a declarat presei Jacek Bartkiewicz, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale a Poloniei.
Grație creșterii economice și în pofida a doi ani de deflație care s-au încheiat anul trecut, Polonia a înregistrat o creștere semnificativă a utilizării numerarului, valoarea banilor în circulație crescând cu 15% numai anul trecut.
Bartkiewicz a spus că noua bancnotă va fi pusă la dispoziția publicului larg, chiar dacă nu se așteaptă să fie utilizată frecvent în tranzacțiile de zi cu zi. Bartkiewicz a adăugat că noua bancnotă va reduce costurile pentru banca centrală cu păstrarea și producția rezervei strategice de numerar.
Noua bancnotă de 500 de zloți (aproximativ 116 euro) va avea o valoare comparabilă cu bancnotele cu cea mai mare denominare din Danemarca, Norvegia, țări care promovează în mod activ monedele electronice, și România dar va valora mai puțin decât bancnotele cu cea mai mare denominare din Cehia, Belarus sau zona euro.
În alte părți ale lumii, India a luat anul trecut o decizie radicală de a retrage din circulație bancnotele de 500 și 1.000 de rupi (15 dolari), care reprezentau aproximativ 90% din banii în circulație. Măsura a avut drept obiectiv combaterea economiei subterane, creșterea veniturilor din taxe și promovarea utilizării conturilor bancare și tranzacțiilor digitale, dar a forțat milioane de persoane să facă coadă la bancă și a afectat creșterea economică.
De asemenea, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat anul trecut că va înceta să mai emită bancnote de 500 de euro în a doua parte a anului 2018 pe fondul îngrijorărilor că aceste bancnote pot facilita activitățile ilicite.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani