Uleiul de masline a devenit un produs de lux
Data publicarii: 09-02-2017 | EconomieEvolutiile meteo nefavorabile din Spania si Italia au provocat disparitia salatei si dovleceilor de pe rafturile supermarketurilor din Europa, iar acum a venit randul uleiului de masline, informeaza Bloomberg.
International Olive Council informează că prețul uleiului de măsline extravirgin în Italia a crescut cu aproape o treime din octombrie și până în prezent ajungând la 5,75 euro per kilogram, în timp ce în Spania prețurile au crescut cu aproximativ 10%. Motivul este vremea nefavorabilă din Spania și Italia, cei mai mari producători mondiali de ulei de măsline.
Această situație se resimte cel mai acut în Marea Britanie. Din cauza deprecierii lire sterline în urma Brexitului, prețul uleiului de măsline este la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani. Celebrul chef Jamie Oliver a fost nevoit sa închidă șase restaurante cu specific italian din Marea Britanie, dupa ce costurile sale au crescut în urma deprecierea lirei. "Uleiul de măsline este scump și foarte mult la cheremul naturii. Sortimentele foarte bune merită fiecare bănuț. Practic plătești pentru fiecare linguriță, la fel ca și pentru foie gras sau caviar", spune Jamie Oliver.
La rândul său, chef Francesco Mazzei, care are un restaurant în celebrul cartier londonez Mayfair, susține că a fost nevoit să majoreze prețurile. "Uleiul de măsline a devenit un produs de lux", spune Mazzei.
În mod normal, clima blândă care predomină în regiunea litorală a Spaniei permite creșterea în câmp deschis a legumelor, chiar și în timpul iernii. În acest an, însă, ploile torențiale care au căzut la finele lunii decembrie, urmate de un val de frig și căderi de zăpadă în ianuarie, au lovit din plin aceste regiuni, care exportă trei sferturi din producția lor în restul Europei. Impactul intemperiilor din Spania este cu atât mai mare în acest an cu cât și alți producători sunt afectați de temperaturile scăzute. În special în Italia, mii de ferme au pierdut producția lor de legume din perioada iernii din cauza unor căderi record de zăpadă. Principalul sindicat al agricultorilor italieni estimează că pierderile se ridică la 400 de milioane de euro.
Consecința imediată a intemperiilor din Spania și Italia este creșterea explozivă a prețului la legume în Europa, astfel că în Germania prețul salatei s-a dublat, în timp ce în Finlanda s-a triplat, în timp ce prețul la dovlecei a crescut de patru și de chiar cinci ori în Franța. În Marea Britanie, unul dintre principalii clienți ai Spaniei, consecințele s-au resimțit pe rafturile supermarketurilor. Două din cele mai mari lanțuri de supermarketuri au decis să raționalizeze salata și broccoli, astfel că un client nu poate cumpăra decât două salate și trei broccoli.
Spania este primul producător și exportator de fructe și legume din Uniunea Europeană, iar Franța și Marea Britanie sunt primii săi clienți.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii