Mugur Isarescu: Nu are cum sa faca bine economiei tensiunea politica
Data publicarii: 09-02-2017 | EconomieTensiunea politica se va duce in cresterea economica, aceasta avand impact asupra stabilitatii financiare, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
"Noi vedem ca având impact asupra stabilității monetare, financiare și stabilității macroeconomice. Nu are cum să facă bine incertitudinea politică, tensiunea politică. Pe cale de consecință, se va duce și în creșterea economică. Care este măsura în care neîncrederea, instabilitatea financiară se duce în creșterea economică, nu este ușor de calculat. Sperăm, însă, să avem înțelepciunea să depășim cu toții aceste momente și să beneficiem de un cadru macroeconomic incredibil de bun. În 27 de ani, de când sunt în domeniul public, nu am văzut un cadru macroeconomic mai bun, cu tensiuni micro, cum sunt cele menționate anterior, probleme legate de cât de bancabile sunt întreprinderile românești, cu alte probleme, cu infrastructuri care sunt mereu proiectate, dar nu se termină, cu probleme pe Valea Oltului de atâția ani, ca și pe centura Capitalei", a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, cadrul macroeconomic se reflectă în dobânzi scăzute și inflație redusă.
În altă ordine de idei, guvernatorul BNR a atras atenția asupra faptului că sunt o serie de probleme în curățarea bilanțurilor firmelor.
"Curățarea bilanțurilor nu s-a terminat, din păcate. Nu poți să separi curățarea bilanțurilor la nivelul băncilor de curățarea bilanțurilor firmelor. Marile probleme acolo sunt. La firmele cu capital românesc merită această temă o discuție separată, nu pe fugă", a afirmat el.
În ceea ce privește multinaționalele, Mugur Isărescu a arătat că problema prețurilor de transfer o cunoaște din anii '70.
"Firmele străine trebuie să intre în legislația românească, să respecte fiscalitatea, regulile noastre. S-a discutat la fel cum se discută și în Europa despre problema prețurilor de transfer. Aceasta nu este o chestiune simplă nicăieri în lume. Știu din anii '70 problema prețurilor de transfer. Ea e aproape perpetuă și e legată de statutul multinaționalelor", a explicat Isărescu.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des