Bugetul Ministerului Energiei, aprobat de plenul reunit al Parlamentului

Data publicarii: 07-02-2017 | Economie

Bugetul pentru 2017 al Ministerului Energiei a fost aprobat, marti, de Camerele reunite ale Parlamentului, cu 180 de voturi pentru, 92 impotriva si nicio abtinere.

Parlamentarii au supus la vot două amendamente, care au fost în final respinse. Primul dintre ele făcea referire la alocarea suplimentară a 15 milioane de lei pentru înființarea unei unități de management a apei grele pentru centrala nucleară de la Cernavodă, iar al doilea amendament respins viza alocarea sumei de 200.000 de lei pentru finalizarea Strategiei Energetice 2017-2030.

Ministerul Energiei va primi în acest an de la bugetul de stat o sumă de 205,8 milioane de lei, cu 53% mai mică decât execuția preliminată a anului trecut, potrivit proiectului de buget pe 2017, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Cheltuielile de personal vor crește în acest an cu 21,86%, până la 16,5 milioane de lei, cheltuielile cu bunuri și servicii vor fi mai mari cu 9,37%, până la 6,5 milioane de lei, în timp ce subvențiile vor scădea cu 71,89%, ajungând la 86 de milioane de lei.

Bugetul de stat are o pondere de 62,43% din totalul surselor de finanțare ale ministerului în acest an, iar veniturile proprii reprezintă 37,57%.

La capitolul "Priorități strategice pe termen mediu ale ordonatorului", în document se menționează menținerea ciclului nuclear integrat în România (managementul apei grele și exploatarea/procesarea/rafinarea uraniului), Programul privind dezvoltarea suportului tehnic național și cooperarea internațională pentru energie nucleară, precum și Planul Național de Investiții.

Totodată, în proiectul de buget se precizează faptul că Ministerul Energiei a fost autorizat să acorde un ajutor de stat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului de 62 de milioane de lei, din care 47,2 milioane de lei s-au dat anul trecut, urmând ca restul de 14,8 milioane de lei să fie alocați în 2017.

De asemenea, suma de 200 de milioane de lei destinată închiderii a două mine de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a rămas neutilizată la sfârșitul anului bugetar 2017 și se va utiliza în acest an cu aceeași destinație.

"Suma de 200.000 mii lei (200 de milioane de lei — n. r.) se transfera în primele 5 zile lucrătoare de la aprobarea legii bugetare de către Ministerul Energiei întru-un cont de venituri ale bugetului de stat", se arată în documentul menționat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: