Studiu: Romanii nu vor emigra in masa dupa aderare
Data publicarii: 14-12-2006Potrivit studiului "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a romanilor: 1990-2006", dat publicitatii, joi, de Fundatia pentru o Societate Deschisa, dupa 1989, din 20% dintre gospodariile din Romania a plecat cate o persoana la lucru in strainatate, iar dupa 2002, fenomenul migratiei a crescut cu aproximativ zece procente. De asemenea, doua treimi dintre plecarile de dupa 1989 s-au inregistrat in perioada 2002-2006.
Migratia romanilor in strainatate s-a produs in trei etape. In prima etapa, rata anuala a plecarilor a fost de sub trei la mie, iar principalele destinatii au fost Turcia si Israel, in etapa a doua rata anuala a crescut la sapte la mia de locuitori, iar destinatia preferata a fost Italia, in timp de dupa 2002 rata a de emigrare temporara s-a situat intre noua si 28 la mia de locuitori cu destinatii favorite Italia si Spania.
Cu toate ca numarul romanilor care au migrat in scop de munca a crescut considerabil in ultimii ani, cercertatorii afirma ca dupa 2007 nu va avea loc "un exod al romanilor" in strainatate. Potrivit lui Dumitru Sandu, in prezent, in strainatate exista un nucleu de romani de aproximativ un milion si opt sute de mii, cifra care se majoreaza sau scade cu aproximativ 200.000-400.000 de persoane, in functie de anotimp sau de alti factori.
Sandu a spus ca migratia de dupa aderarea Romaniei la UE va fi strans legata de evolutia economiei romanesti. "Daca decalajul intre salariul in constructii, de exemplu, nu va mai fi foarte mare comparativ cu cel din tarile UE, romanii vor prefera sa munceasca in tara lor decat sa plece", a spus coordonatorul studiului.
De asemenea, majoritatea romanilor care interntioneaza sa migreze in urmatorii ani o fac pentru munca pe o perioada determinata, intentia lor fiind de a se intoarce in tara pentru a investi banii castigati. Principalul motiv pe care il invoca este "motivatia emotionala", in ciuda diferentelor dintre castigurile din strainatate si cele din tara.
Studiul "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a romanilor: 1990-2006" a fost efectuat in luna august 2006, pe un esantion national de 1.400 de persoane, precum si in 800 gospodarii de emigranti din doua regiuni din Vrancea si Teleorman. Studiul a fost realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, in colaborare cu Gallup Organization Romania.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman