BCE, ingrijorata de calitatea creditelor din portofoliul UniCredit
Data publicarii: 30-01-2017 | EconomieActiunile UniCredit au scazut luni dupa ce grupul italian a anuntat ca BCE a cerut pana la sfarsitul lunii februarie un plan imbunatatit pentru gestionarea problemei creditelor neperformante, transmit Reuters si Bloomberg.
Strategia UniCredit pentru îmbunătățirea situației financiare ar putea să nu rezolve în mod adecvat temerile BCE privind calitatea creditelor, conform unui document publicat luni în care sunt detaliate planurile de majorare a capitalului celui mai mare grup bancar italian, printr-o emisiune de acțiuni de 13 miliarde de euro (13,9 miliarde de dolari). Conform strategiei anunțate în decembrie, banca intenționează să utilizeze opt miliarde de euro pentru a absorbi pierderile provocate de scoaterea din bilanț a unor credite neperformante.
Măsurile de restructurare vor ajuta UniCredit să ajungă la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 12,5% până în 2019, în condițiile în care, la finele anului 2016, acest raport era de aproximativ 8%, sub cerințele stabilite de BCE. Nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, după ce banca va vinde o mare parte din portofoliul său de credite neperformante.
Luni dimineață, acțiunile UniCredit au scăzut la Bursa de la Milano cu 6% apoi au înregistrat un declin de 5,1%, la 26,29 euro. Capitalizarea de piață a scăzut la 16,5 miliarde de euro.
Banca intenționează să transfere credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro către două noi firme controlate de Fortress Investment Group LLC și Pacific Investment Management Co. UniCredit va deține o participație minoritară în cele două companii.
UniCredit este prezentă în 17 țări din lume, cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, și-a majorat participația pe care o deține la UniCredit Țiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acțiuni, prin preluarea pachetului de 45% deținut de omul de afaceri Ion Țiriac.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă