BCE, ingrijorata de calitatea creditelor din portofoliul UniCredit
Data publicarii: 30-01-2017 | EconomieActiunile UniCredit au scazut luni dupa ce grupul italian a anuntat ca BCE a cerut pana la sfarsitul lunii februarie un plan imbunatatit pentru gestionarea problemei creditelor neperformante, transmit Reuters si Bloomberg.
Strategia UniCredit pentru îmbunătățirea situației financiare ar putea să nu rezolve în mod adecvat temerile BCE privind calitatea creditelor, conform unui document publicat luni în care sunt detaliate planurile de majorare a capitalului celui mai mare grup bancar italian, printr-o emisiune de acțiuni de 13 miliarde de euro (13,9 miliarde de dolari). Conform strategiei anunțate în decembrie, banca intenționează să utilizeze opt miliarde de euro pentru a absorbi pierderile provocate de scoaterea din bilanț a unor credite neperformante.
Măsurile de restructurare vor ajuta UniCredit să ajungă la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 12,5% până în 2019, în condițiile în care, la finele anului 2016, acest raport era de aproximativ 8%, sub cerințele stabilite de BCE. Nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, după ce banca va vinde o mare parte din portofoliul său de credite neperformante.
Luni dimineață, acțiunile UniCredit au scăzut la Bursa de la Milano cu 6% apoi au înregistrat un declin de 5,1%, la 26,29 euro. Capitalizarea de piață a scăzut la 16,5 miliarde de euro.
Banca intenționează să transfere credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro către două noi firme controlate de Fortress Investment Group LLC și Pacific Investment Management Co. UniCredit va deține o participație minoritară în cele două companii.
UniCredit este prezentă în 17 țări din lume, cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, și-a majorat participația pe care o deține la UniCredit Țiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acțiuni, prin preluarea pachetului de 45% deținut de omul de afaceri Ion Țiriac.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman