Indicele Dow Jones a depasit pragul de 20.000 de puncte
Data publicarii: 29-01-2017 | EconomieIndicele Dow Jones a depasit, miercuri pragul de 20.000 de puncte, pentru prima data in istoria economiei, informeaza agentiile internationale de presa. Simultan, mai multi indici importanti ai burselor din Statele Unite au consemnat noi recorduri. Indicele mediu Dow Jones a crescut cu 138 de puncte, atingand maximul de 20.051,29 puncte miercuri seara.
Evolutia Dow Jones de dupa instalarea noului presedinte al SUA, Donald Trump, este impulsionata de speculatiile conform carora politica economica a noului regim va stimula cresterea. Dow Jones este cel mai mediatizat indice bursier pe plan mondial. Din el fac parte cele mai performante 30 de companii americane, dintre care amintim 3M, Boeing, Microsoft, Coca-Cola, General Electric, Hewlett Packard, IBM, McDonald's, Walt Disney sau Intel.
De-a lungul timpului, Dow Jones a crescut constant, osciland pana in 2007 la cotatii de peste 10.000 de puncte, insa turbulentele financiare din anii crizei l-au coborat pana la 8.500 de puncte. Ulterior, Dow Jones si-a reluat cresterea, ajungand miercuri la nivelul de 20.000 de puncte. Pragul de 19.000 de puncte fusese atins, in premiera, pe 22 noiembrie 2016.
Imediat dupa deschidere Indicele Dow Jones a urcat la 20,033.77 de puncte si a avansat, ulterior, pana la 20,082.00 de puncte. Dupa o ora de la inregistrarea recordului, presedintele SUA, Donald Trump, a postat un singur cuvant pe Twitter: "Great!"
Aproape toti indicii pietei americane de capital sunt pe verde, la fel si bursele europene, ai caror indici au cresteri cuprinse intre 0,50%, pentru HEX (OMX Helsinki), si 1,81%, pentru DAX, al Deutchse Borse de la Frankfurt.
Si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a conectat la "raliul" pietelor de capital, unele dintre preturile actiunilor atingand maxime anuale.
Toti indicii BVB au incheiat ziua pe plus, cu cresteri intre 0,79%, pentru BET-FI, si 2,09%, pentru BET-BK.
De asemenea, indicele principal, BET, a atins maximum ultimului an, 7385,98 de puncte. Toti ceilalti indici ai BVB au ajuns, la randul lor, la cele mai mari valori din ultimele 52 de saptamani.
Schimburile de la BVB au insumat peste 47,440 milioane de lei. Topul lichiditatii a fost condus de actiunile emise de Petrom, Transgaz si Romgaz.
Cresterile de miercuri sunt sustinute de rezultatele financiare peste asteptariri raportate de companii precum Boeing si Catterpiller, ale caror actiuni se apreciaza cu peste 2%.
"Claritatea este oxigenul pietelor. Cu cat presedintele Trump ofera precizie promisiunilor din campanie, cu atat pragul de 20.000 de puncte se indeparteaza in oglinda retrovizoare. In curand, Dow la 21.000 de puncte va deveni noua obsesie pentru mass-media", spune Quincy Krosby, strategist piete de capital la Prudential Financial, citat de MarketWatch.
Indicele global al actiunilor MSCI a atins astazi cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni, cu un avans intraday de 0,2% la jumatatea zilei, sustinut de datele referitoare la comertul Japoniei, rezultatele trimestriale ale unor companii europene si sperantele ca presedintele american Donald Trump va pune in practica cheltuielile bugetare promise.
Trump a semnat marti doua ordine pentru constructia a doua conducte petroliere, Keystone XL and Dakota Access, inversand masurile fostului presedinte Barack Obama pentru protejarea mediului si preferand extinderea infrastructurii energetice.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman