Contabilitate: Plan nou de conturi si raportari complexe pentru asiguratori
Data publicarii: 14-12-2006Conditii in care brokerii vor trebui auditati
Noile reglementari vor prevedea ca brokerii de asigurare sau de reasigurare, care la data bilantului depasesc limitele maximale in cazul a doua dintre urmatoarele trei criterii, adica: total active - 4.400.000 euro, cifra de afaceri neta - 8.800.000 euro si numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar - 50, vor avea obligatia auditarii situatiilor financiare anuale, potrivit legii. De asemenea, subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor juridice din domeniu cu sediul sau domiciliul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate, vor avea obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie.
O alta reglementare se refera la plasamentele aferente asigurarilor de viata pentru care expunerea la riscul de investitii este transferata contractantului pentru asigurarea de viata. Acestea vor trebui sa cuprinda, pe de o parte, plasamentele a caror valoare este utilizata in stabilirea ratei de profitabilitate a contractelor de asigurare asociate la un fond de investitii, iar pe de alta parte, plasamentele destinate acoperirii angajamentelor care sunt determinate prin referinta la un indice.
La capitolul Creante, care dau destula bataie de cap nu doar companiilor de asigurari, se prevede ca sumele recuperabile, provenite din achizitionarea creantelor asiguratilor fata de terti sau din achizitionarea drepturilor de proprietate asupra bunurilor asigurate, nu se deduc din suma rezervei de daune. Ele se estimeaza cu prudenta, sumele urmand sa fie inregistrate in contul de debitori dezvoltat in analitice distincte, in functie de clasa de asigurari aferente. Toate aceste sume vor trebui estimate cu prudenta si vor fi prezentate in notele explicative la situatiile financiare, separat pe clase de asigurari.
Note explicative
Un capitol distinct se refera la evidentierea tranzactiilor incheiate cu societatile afiliate. Pe langa evidentierea sumelor acestor tranzactii, va trebui mentionata si natura relatiei cu societatea afiliata, dar si alte informatii referitoare la tranzactii, necesare pentru o intelegere a pozitiei financiare a entitatii raportoare, in special daca asemenea tranzactii sunt semnificative si nu au fost incheiate in conditii normale de piata. E adevarat ca noile reglementari vor permite ca informatiile referitoare la tranzactii individuale sa fie agregate dupa natura lor, cu exceptia cazului cand informatia separata este necesara pentru o intelegere a efectelor acestor tranzactii cu entitatea afiliata, asupra pozitiei financiare a entitatii raportoare.
Ceva mai complexe vor fi evidentierile in contabilitate a oricarei garantii semnificative care a fost constituita, pentru care va trebui facuta o prezentare detaliata. Astfel, valorile totale ale angajamentelor financiare sub forma garantiilor, girurilor si ipotecilor de orice fel, in cazul in care nu indeplinesc conditiile pentru a fi recunoscute in bilant, trebuie sa fie prezentate explicit in notele explicative, in masura in care aceste informatii sunt utile pentru evaluarea pozitiei financiare a companiei. Practic, astfel de note explicative vor trebui sa prezinte natura si scopul comercial ale angajamentelor companiei in cauza, care nu sunt incluse in bilant, inclusiv impactul financiar al acelor angajamente, atunci cand riscurile sau beneficiile provenind din asemenea angajamente sunt semnificative sau/si in masura in care prezentarea unor asemenea riscuri sau beneficii este necesara pentru evaluarea pozitiei financiare a companiei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice