BCE a lasat dobanzile nemodificate la sedinta de politica monetara de joi
Data publicarii: 19-01-2017 | EconomieBanca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa nu modifice dobanzile si nu a schimbat programul de relaxare cantitativa (QE), deoarece institutia asteapta sa vada daca revenirea inflatiei va fi de durata, transmit Reuters, DPA si Bloomberg.
Într-un comunicat de presă al BCE, instituția precizează că, la ședința care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
"Dacă perspectivele devin mai puțin favorabile, sau dacă condițiile financiare devin incompatibile cu înregistrarea unor progrese suplimentare spre o revenire de durată a inflației, Consiliul guvernatorilor este pregătit să majoreze programul de achiziții de active, atât ca valoare cât și ca durată", se precizează în comunicatul BCE.
În luna decembrie 2016, prețurile de consum în zona euro au crescut cu 1,1% în ritm anual, după un avans de 0,6% în noiembrie, și ar urma să crească și mai puternic în lunile următoare, estimează analiștii, ceea ce constituie o veste bună pentru BCE. Însă această creștere se datorează aproape în exclusivitate creșterii cursului petrolului și de asemenea marchează diferențe profunde în zona euro, în condițiile în care în luna decembrie inflația a crescut cu 1,7% în Germania dar a crescut foarte puțin în Grecia sau Italia.
În privința măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE), Consiliul guvernatorilor confirmă că, din aprilie 2017, achizițiile lunare nete vor continua într-un ritm lunar de 60 de miliarde euro, până la sfârșitul lunii decembrie 2017. De asemenea, instituția a dat asigurări că va fi continuat până în martie programul de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 80 de miliarde de euro.
Prin menținerea dobânzilor în teritoriul negativ și tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflația și creșterea economică în zona euro. Însă, aceste măsuri neconvenționale sunt considerate insuficiente, astfel că analiștii se așteptau ca BCE să adopte noi stimulente.
Atenția analiștilor se va îndrepta spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13:30 GMT, ocazie cu care președintele BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate astăzi.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii