NBG si OTP Bank au ramas in finala privatizarii CEC
Data publicarii: 14-12-2006NBG a devenit, in timp, un grup financiar, care include, pe langa banca de tip universal, o casa de brokeraj, asigurari, gestiune de fonduri, leasing si factoring.
Grupul NBG a anuntat un profit net consolidat de 791,4 milioane euro dupa primele noua luni ale anului, cu 48% mai mare decat in acelasi interval din 2005, si active de 63,77 miliarde euro, in crestere cu 6% fata de septembrie 2005. Banca are o retea de 570 de unitati in Grecia si 791 in strainatate.
Subsidiara din Romania a grupului grecesc, Banca Romaneasca, care este a 12-a banca de pe piata dupa active, cu active de a obtinut un profit inainte de impozitare de 10,9 milioane euro dupa primele noua luni ale anului, de peste trei ori mai mare decat cel din acelasi interval din 2005, cand s-a afisat un profit de 3,2 milioane euro, potrivit raportului finaciar publicat de banca mama.
OTP Bank a fost fondata in 1949, de catre regimul comunist, sub denumirea de Banca Nationala de Economii (OTP Bank). Banca a intrat intr-un proces de privatizare in 1995, care a constat in trei oferte publice, iar titlurile au fost listate pe Bursa de Valori din Budapesta. Dupa primele noua luni ale anului, banca avea active de peste 15 miliarde de euro si o cota de piata de aproape 25% in Ungaria, fiind lider pe piata tarii vecine. Banca are, in prezent, o retea de aproape 1.000 de unitati.
Banca ungara este prezenta in Romania prin OTP Bank Romania, care avea active de 1,99 miliarde lei (564 milioane euro) la sfarsitul lunii septembrie si controla 1,32% din piata bancara din Romania. OTP Bank Romania a avut, in trimestrul trei, o pierdere de 350 de milioane de forinti (4,5 milioane de lei noi), ceea ce, in opinia bancii, este o imbunatatire datorata castigurilor de pe piata valutara si a veniturilor nete din dobanzi.
In acest an, OTP s-a extins puternic in regiune in ultimul an. Banca ungara a cumparat intregul pachet de actiuni al Raiffeisenbank Ucraina, 96,4% din banca ruseasca Investsberbank, 67% din Kulska Banka din Serbia, banca montenegrina Crnogorska Komercjalna Banka (CKB) si 75,1% din alta banca sarbeasca, Zepter Banka, pentru care a platit 1,3 miliarde euro. Mai mult, OTP era deja prezenta prin banci locale in Bulgaria, Croatia, Slovacia si Romania.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice