Deficitul bugetar si evolutia inflatiei
Data publicarii: 10-01-2017 | Finante-BanciIonut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal a declarat urmatoarele "Masurile anuntate vineri de Executiv au un impact financiar foarte mare si vor conduce la o crestere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB.” Romania trebuie sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, altfel risca sa fie sanctionata de catre Comisia Europeana pentru deficit bugetar excesiv. Odata intrata in procedura de deficit excesiv, statul membru al UE trebuie sa adopte masuri, in baza unor recomandari ale Consiliului Uniunii Europene, in cel mult sase luni.
Cum impactul bugetar al Ordonantei ce prevede majorarea mai multor venituri este de 5,1 miliarde de lei pentru anul 2017, o serie de intrebari privind evolutia economica a Romaniei apar iar in textul OUG nu este cuprins si impactul bugetar calculat pentru anii viitori.
Ministrul de Finante din Guvernul condus de Sorin Grindeanu, Viorel Stefan, a declarat recent ca, in ciuda masurilor privind cresterile salariale si reducerile de taxe anuntate, deficitul bugetar nu va depasi 3% din PIB.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a declarat urmatoarele: ”Salutam declaratia ministrului de Finante, de mentinere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3%. O consideram un agajament”.
Intrebat in legatura cu masurile pe care BNR le-ar putea lua in cazul in care deficitul bugetar va depasi plafonul stabilit in tratatele Uniunii Europene sau inflatia va depasi nivelul tintit de BNR, Isarescu a afirmat: ”Intotdeauna avem scenarii si masuri suplimentare stabilite”. In privinta masurilor anuntate de Guvern, privind cresterile salariale si reducerile de taxe, Isarescu a fost rezervat in declaratii, sustinand ca trebuie vazuta mai intai constructia bugetara, care ar putea contine noutati.
Guvernatorul a avertizat, totusi, asupra unor riscuri legate de situatia interna. ”Riscurile interne sunt legate de situatia post-electorala pe care o vedem la televizor. Discutii, controverse, constructia bugetara”, a declarat Isarescu.
In cadrul conferintei de prezentare a deciziilor de politica monetara adoptate de Consiliul de Administratie al Institutiei, Mugur Isarescu a declarat ca rata anuala a inflatiei va reveni in teritoriu pozitiv in primul trimestru al anului 2017, insa nivelul va fi inferior celui estimat in cea mai recenta prognoza pe termen mediu. "Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva revenirii ratei anuale a inflatiei in teritoriu pozitiv in primul trimestru al anului 2017, simultan cu reluarea cresterii ei, pe fondul epuizarii impactului tranzitoriu al reducerii la 20% a cotei standard a TVA, al excedentului de cerere agregata si cresterii costurilor salariale unitare. Palierul pe care rata anuala a inflatiei este asteptata sa se pozitioneze este totusi inferior celui evidentiat in cea mai recenta prognoza pe termen mediu".
"Dinamica anuala a PIB s-a redus la 4,4% (de la 6% in trimestrul II), exclusiv ca urmare a decelerarii cresterii cererii interne, pe seama ambelor componente, consum si investitii. Contributia negative a exportului net s-a restrans semnificativ, pe fondul scaderii mult mai ample a dinamicii importurilor in raport cu cea a exporturilor de bunuri si servicii. Din perspectiva ofertei, serviciile au redevenit cel mai dinamic sector, continuand sa detina cea mai mare contributie la cresterea economica", se mai arata in comunicatul BNR.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului