Fitch atribuie Bancii Romanesti un rating ''BBB+''
Data publicarii: 13-12-2006Ratingul individual al Bancii Romanesti arata ca exista riscuri atasate cresterii rapide si provocari in ceea ce priveste capacitatea bancii de a pune bazele unei retele intr-o piata din ce in ce mai competitiva, spune Fitch. Acest rating mai reflecta influenta pozitiva pe care sfaturile bancii mama le au asupra Bancii Romanesti. In plus, subsidiara romana a institutiei financiare elene si-a imbunatatit politicile de gestionare a riscurilor.
"Banca Romaneasca a inceput o campanie agresiva de extindere la inceputul anului 2005", a declarat directorul Fitch in cadrul sectorului de analiza a grupurilor financiare, Tim Beck. "Cresterea creditelor acordate in primul semestru al acestui an a fost de 31%, dupa o crestere de 214% in anul 2005. Baza acestei cresteri a fost mica, dar a dus atat la marirea riscului de creditare, cat si a celui operational", a continuat Beck.
Raportului dintre capital si active este mare, dar acest lucru se datoreaza, in mare parte, masurilor pe care le-a luat Banca Nationala a Romaniei (BNR) in noiembrie 2005. Norma BNR de atunci a limitat suma imprumuturilor in valuta la de trei ori capitalurile proprii ale bancii. Aceasta regula urmeaza sa fie ridicata de la 1 ianuarie 2007.
Finantarea este asigurata mai ales de banca-mama, insa Banca Romaneasca doreste sa reduca ponderea finantarilor de la NBG, pe masura ce banca va crestre, a aratat Fitch.
Desi Banca Romaneasca este o banca mica, creste rapid si intentioneaza sa ajunga in primele 10 banci, a notat agentia de rating, in conditiile in care acum ocupa a 12-a pozitie dupa active.
NBG a ramas, alaturi de OTP Bank in cursa pentru preluarea pachetului majoritar al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). Fitch noteaza ca daca banca elena ar achizitiona pachetul majoritar al CEC, pare probabil ca NBG sa conduca CEC-ul separat de Banca Romaneasca macar pana la primele restructurari initiale. Banca elena este favorita in cursa pentru CEC, insa intreg procesul de privatizare ar putea fi anulat, sustineau analitsii bancii de investitii Wood&Company.
Activele Bancii Romanesti au crescut la sfarsitul lunii septembrie din acest an pana la 3,12 miliarde lei (882 milioane euro), cu 37,56% mai mult decat erau la finele anului trecut, potrivit statisticilor bancii centrale. Cota de piata controlata de Banca Romaneasca dupa primele trei trimestre ale lui 2006 era de 2,06%.
Banca Romaneasca a obtinut un profit inainte de impozitare de 10,9 milioane euro dupa primele noua luni ale anului, de peste trei ori mai mare decat cel din acelasi interval din 2005, cand s-a afisat un profit de 3,2 milioane euro, potrivit raportului finaciar publicat de banca mama. Portofoliul de credite al subsidiarei romanesti a NBG a ajuns la 662 milioane euro la 30 septembrie, in crestere cu 72% fata de septembrie 2005. Cota de piata a Bancii Romanesti pe segmentul creditarii a crescut in ultimul an de la 3% la 3,2%, potrivit raportului bancii mama. Rezultatele inregistrate vin pe fondul extinderii retelei pana la 55 unitati in septembrie a acestui an, fata de 38 de unitati in septembrie 2005.
Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat, pe 29 noiembrie, ratingul "A-" pentru datoriile pe termen lung ale NBG si a anuntat ca perspectiva pe termen lung al riscului asociat bancii elene ramane stabila. Fitch a mentinut atunci si ratingul atribuit imprumuturilor pe termen scurt la "F2", ratingul individual la "B/C" si ratingul de suport la "2", a mai anuntat agentia de rating. Perspectiva ratingului pe termen lung ramane stabila, se mai spune in comunicatul agentiei.
NBG are o afacere puternica in Europa de sud-est, in Bulgaria, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Serbia si Albania. Potrivit Fitch, aceasta zona creste mai repede decat operatiunile din Grecia si 10% din profitului grupului in prima jumatate a anului a provenit din aceasta regiune. Grupul NBG a anuntat un profit net consolidat de 791,4 milioane euro dupa primele noua luni ale anului, cu 48% mai mare decat in acelasi interval din 2005, si active de 63,77 miliarde euro, in crestere cu 6% fata de septembrie 2005.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani