Eurisko nu crede ca pretul apartamentelor vechi va scadea dupa aderare
Data publicarii: 12-12-2006Compania mai atrage atentia si asupra viitorului pietei birourilor, unde gradul de neocupare ar putea sa creasca in viitor, daca dezvoltarea proiectelor importante, aflate in derulare, nu va fi dublata de o imbunatatire generala a mediului de afaceri din Romania, care sa atraga mai multe companii straine sau sa stimuleze crearea altora locale.
In Bucuresti exista in prezent un milion de metri patrati de birouri si sunt inregistrate 111.000 de firme. Studiul Eurisko face o comparatie intre situatia actuala din Bucuresti ;i cea existenta in 2003 in Varsovia, Budapesta si Praga - capitalele unor tari care in urma cu trei ani era, la fel ca Romania acum, in pragul aderarii la Uniunea Europeana.
In prezent, stocul spatiilor de birouri existent in Bucuresti este la jumatate fata de cel din Varsovia anului 2003, dar atat numarul companiilor inregistrate, cat si suprafata orasului sunt de doua ori mai mici.
Referindu-se la piata spatiilor industriale, studiul arata ca exista oprtunitati de dezvoltare in special in afara Bucurestiului, iar randamentele investitionale pot fi mult mai mari in tara, decat in capitala. De asemenea, Eurisko trage concluzia ca segmentul comercial (retail) prezinta cele mai bune perspective de dezvoltare dupa aderarea la Uniunea Europeana.
In prezent, Bucurestiul are 145.000 de metri patrati de spatii comerciale, mai putin decat exista in 2003 in Varsovia (750.000 metri patrati), Praga (400.000 metri patrati) sau Budapesta (400.000 metri patrati). Eurisko spune insa ca atuul capitalei Romaniei tine de densitatea mare a populatiei (in jur de 10.000 de locuitori pe metru patrat, comparativ cu Budapesta unde este de circa patru ori mai mica).
Eurisko atrage insa atentia ca avantul investitional din Bucuresti ar putea sa se diminueze din cauza ca randamentele generate de diferitele segmente ale pietei imobiliare sunt in prezent mai scazute in Bucuresti, decat erau acum trei anii in capitalele tarilor central - europene care au aderat in UE in 2004.
In prezent, in Bucuresti, randamentul investitiilor imobiliare oscileaza de la 7,7-8%, pe segmentul de birouri, la 9-10% pentru investitii imobiliare industriale si pe retail. Inainte de aderare, randamentul investitiilor imobiliare oscila intre 8 si 10%, in Budapesta, intre 8,5 si 10% in Praga, respectiv intre 9 si 10%, in Varsovia.
"Acesta reprezinta un nou argument in favoarea faptului ca efectele procesului de integrare, fie ca este vorba despre tarile din regiune, fie ca este vorba despre tara noastra, si-au atins punctul culminant inaintea datei de 1 ianuarie 2007."
Compania imobiliara Eurisko este activa pe piata din 1997 si are in prezent circa 60 de consultanti la nivel national.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman