Uniunea Europeana va impune tarife vamale mai mari in cazurile de dumping
Data publicarii: 13-12-2016 | EconomieStatele membre ale Uniunii Europene au convenit marti sa acorde Comisiei Europene dreptul de a impune tarife vamale mai mari in cazul unor importuri excesiv de ieftine, o masura care vizeaza in special exporturile chineze, informeaza Reuters si AFP.
În prezent, UE practică o regulă care limitează tarifele vamale impuse unei terțe țări la un nivel care doar remediază prejudiciile provocate producătorilor europeni, în loc să permită un nivel mai mare care să aducă prețul unui exportator la un nivel corect și normal. Din această cauză, taxele antidumping impuse de SUA pentru oțelul chinez sunt mult mai mari decât cele impuse de europeni.
După trei ani de negocieri, reprezentanții celor 28 de state membre UE au aprobat, cu o majoritate calificată, un regulament care permite introducerea unor tarife vamale mai mari decât este necesar pentru produsele care beneficiază de un cost redus în mod artificial pentru materiile prime, a explicat Consiliul UE într-un comunicat de presă.
Ministrul slovac al Comerțului, Peter Ziga, a salutat acordul convenit marți drept un progres major. "Europa nu poate fi naivă și trebuie să își apere interesele, în special în cazurile de dumping. Acesta este un pas crucial spre o soluție solidă care să ajute producătorii din UE să facă față unor practici și unei concurențe incorecte", a spus oficialul slovac.
Noul regulament, care trebuie mai întâi discutat cu Parlamentul European și Comisie, reflectă o poziție mai ofensivă susținută de Franța, Germania și Austria, dar care s-a lovit de opoziția Marii Britanii și Suediei, care au blocat orice modificări. În cele din urmă, Slovacia, țară care deține președinția rotativă a UE, a reușit să obțină sprijinul unei majorități calificate pentru o soluție de compromis care permite tarife vamale mai mari dacă materiile prime respective sunt responsabile pentru mai mult de 27% din costurile de producție și mai mult de 7% individual. Alte reforme includ scurtarea perioadei, stabilită în prezent la nouă luni, necesare pentru ca Executivul comunitar să adopte tarife vamale provizorii și autorizarea Comisiei să demareze propriile sale anchete fără o plângere prealabilă din mediul industrial.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani