Evolutia monedei euro in urma referendumului din Italia
Data publicarii: 06-12-2016 | EconomieDuminica aceasta, in Italia, a avut loc un referendum important, ale carui consecinte s-au resimtit la nivelul monedei euro.
Cetatenii italieni au respins reducerea prerogativelor Senatului si a numarului senatorilor la doar o suta de reprezentanti, mai multi ceremoniali, ai regiunilor italiene. Acestia si-au dorit ca Senatul sa poata demite guvernul prin motiune de cenzura si, desi aceasta situatie este legata de politica interna italiana, implicatiile referendumului asupra zonei euro nu au intarziat sa apara.
Ca urmare a rezultatelor referendumului, Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anuntat duminica seara decizia sa de a demisiona dupa ce, majoritatea cetatenilor italieni au respins reformele constitutionale propuse. Declaratia acestuia a fost urmatoarea: “ Imi asum infrangerea. Insa cine lupta pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a sustinut ideile mele, am pierdut eu. Ii imbratisez pe toti cei care m-au sustinut. Nu am reusit sa va aduc Victoria. Am facut tot ce se putea face (…) Eu cred in democratie. Cred in Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusa la referendum. Nu am fost convingator. Experienta Guvernului meu se incheie aici.”
Efectele s-au resimtit imediat la nivelul monedei euro. Acesta a scazut la minimul ultimelor 20 luni. A scazut in raport cu principalele 16 valute in conditiile in care italienii au votat pentru respingerea reformelor in proportie de 60%. Euro a coninuat sa scada si dupa discursul premierului, in timp ce yenul a sters avansul castigat la inceputul sesiunii de tranzactionare in raport cu dolarul. Euro a scazut cu 1,1%, la 1,0548 dolari, cel mai scazut nivel de pe 16 martie.
Moneda euro si-a revenit apoi, recuperand o mare parte din pierderile inregistrate ca urmare a infrangerii zdrobitoare suferite de premierul Italiei. In cursul schimburilor de pe pietele asiatice, moneda euro a coborat pana la valoarea de 1,0505 dolari, cel mai slab curs de schimb al euro dupa luna martie 2015, investitorii fiind ingrijorati de cresterea incertitudinii politice in zona euro. Insa in jurul orei 08.55 GMT moneda unica a recuperat cea mai mare din pierderi si se tranzactiona la 1,0650 dolari, in scadere cu doar 0,1% fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
La scurt timp dupa deschiderea pietelor europene de obligatiuni, randamentul pentru titlurile de stat italiene cu scadența la 10 ani a urcat cu 13 puncte de baza depasind pragul de 2% dar, in jurul orei 08.55 GMT a revenit sub acest prag, inregistrand o crestere de doar sase puncte de baza comparativ cu sedinta precedenta.
"Rezultatul referendumului a crescut usor probabilitatea unei crize precum cea din 2011 dar chiar si o criza de amploare nu ar fi o povara semnificativa pentru euro", a declarat analistul Commerzbank, Ulrich Leuchtmann, referindu-se la cresterea exploziva a costurilor cu imprumuturile Italiei in urma cu cinci ani. "Singurul lucru care ar fi o povara mare pentru euro este daca BCE reactioneaza cu o politica monetara mai expansiva insa avand in vedere ca obligatiunile italiene au avut o evolutie relativ modesta este putin probabil ca BCE sa adoptă masuri de amploare", a adaugat Ulrich Leuchtmann.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman