Bancile romanesti sunt prudente si mai profitabile
Data publicarii: 12-12-2006La sfarsitul anului trecut creditele restante si indoielnice reprezentau 0,26% din volumul total de credite bancare, iar pana la jumatatea acestui an, ponderea lor a crescut la 0,28% din totalul creditelor din sistemul bancar.
Raportul dintre creantele restante si indoielnice si totalul activelor bancare este mai mic, astfel incat la sfarsitul lunii iunie era de 0,18% in vreme ce in decembrie 2005 era de 0,15%, iar la jumatatea anului trecut de 0,20%, mai arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Rentabilitatea profitului net raportat la totalul activelor bancare (ROA) a crescut usor in prima jumatate a acestui an, de la 1,60%, cat era in decembrie 2005, la 1,70% in iunie. Fata de jumatatea anului trecut, insa, rentabilitatea a scazut pentru ca in iunie 2005 raportul dintre profitul net si totalul activelor era de 2,27%.
Rentabilitatea profitului net fata de capitalurile proprii ale bancilor (ROE) a crescut la 19,61%, la finalul iunii iunie, fata de situatia de la jumatatea acestui an, cand ROE era de 13,95% , la sfarsitul anului trecut era de 12,66%.
Rata rentabilitatii activitatii de baza, care ia in considerare veniturile din exploatare raportate la acelasi tip de cheltuieli, a crescut de la 105,51%, cat era in decembrie 2005, la 106,42% in iunie. Fata de jumatatea anului trecut, insa, rentabilitatea fata de activitatea de baza a scazut pentru ca in iunie 2005 raportul era de 107,69%. In acest raport nu sunt incluse si venituri si cheltuielile din provizioane.
Capitalurile proprii ale bancilor comerciale romanesti, in care nu au fost luate in considerare si cele straine, detineau o pondere de 8,98% din totalul activelor acelorasi banci la sfarsitul lunii iunie, in vreme ce la sfarsitul anului trecut ponderea era de 9,18%, iar la jumatatea anului trecut, de 8,09%.
Gradul de solvabilitate al bancilor comerciale romanesti s-a mentinut peste nivelul minim acceptat de 12%, astfel incat la finele lunii iunie era de 17,83%, in usoara scadere fata de sfarsitul anului trecut cand era de 21,07%. La jumatatea lui 2005, gradul de solvabilitate al bancilor din Romania, cu exceptia sucursalelor bancilor straine, era de 18,38%.
Rata capitalului propriu si solvabilitatea sunt exprimate numai pentru bancile comerciale si Creditcoop pentru ca sucursalele bancilor straine nu raporteaza acesti indicatori bancii centrale, se arata in datele publicate de BNR.
Totalul activelor bancare, in care sunt incluse bancile comerciale, sucursalele bancilor straine si Creditcoop, au crescut constant, asa incat la jumatatea acestui an erau de 144,57 miliarde lei (40,51 miliarde euro) fata de sfarsitul anului trecut cand erau de 128,53 miliarde lei (34,95 miliarde euro), iar in iunie 2005 erau de 105,58 miliarde lei (29,28 miliarde euro).
Activele bilantiere ale institutiilor de credit cu capital privat sau majoritar privat (inclusiv sucursalele bancilor straine) raportate la totalul activelor pe sistem a crescut de la 93,59%, cat era in iunie 2005, la 93,71% in decembrie 2005 si apoi pana la 94,01% la jumatatea acestui an.
Activele bilantiere ale institutiilor de credit cu capital strain sau majoritar strain (inclusiv sucursalele bancilor straine) raportate la totalul activelor pe sistem bancar a scazut de la 63,30%, cat era in iunie 2005, la 62,01% in decembrie 2005 si apoi a crescut usor pana la 62,13% la jumatatea acestui an, se mai arata in datele BNR.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman