Ministrul Finantelor: Cresterea economica potentiala este la dublul mediei europene
Data publicarii: 10-11-2016 | EconomieCresterea economica potentiala este in medie de 4,2% in 2017 - 2020 fiind peste dublul mediei europene, a declarat joi Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, in cadrul unei conferinte referitoare la parteneriatul dintre stat si antreprenori.
"Îndatorarea este scăzută iar accesul la finanțare este unul facil. Am avut anul acesta rate ale dobânzii record de scăzute la finanțarea datoriei publice. Este un semn de încredere a mediului intern și extern în economia românească. Acestea reprezintă premise pentru o dezvoltarea sustenabilă dar potențialul trebuie să fie orientat în viitor către domenii strategice care prin competitivitate să permită creșterea potențialului, adică a resurselor de muncă și a investițiilor de capital care să asigure aceste rezultate bune și sustenabile an de an. Potențialul de creștere puternic afectat în perioada crizei s-a redresat aproape în totalitate. Creșterea economică potențială este în medie de 4,2% în perioada 2017 — 2020 și este peste dublul mediei europene", a spus Dragu.
Potrivit acesteia în perioada de precriză și preaderare potențialul a fost de 4,6%.
"Creșterea potențială programată are ca principal motor un factor calitativ și anume productivitatea totală a factorilor. Din acest punct de vedere domeniile strategice ale României sunt cele în care dispunem de avantaje competitive. România și-a redus decalajul față de media UE îmbunătățind convergența reală cu 22 puncte procentuale față de media UE — 28. De la 34% în 2005 la 56,6% în 2015. Dacă politicile economice se vor înscrie în strategia România Competitivă și se va înregistra pe termen mediu un ritm de creștere de 5% sau mai mult este posibil ca România să-și îmbunătățească convergența reală la circa 70% din media UE în 2020", a mai afirmat ministrul Finanțelor în cadrul unei conferințe organizată de Revista Capital.
În previziunile economice de toamnă publicate miercuri, Comisia Europeană a revizuit în urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimările referitoare la creșterea economiei românești în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,9% în 2017 și să ajungă la 3,6% în 2018.
Estimările au fost revizuite în urcare față de previziunile din primăvară, când Executivul comunitar estima că economia românească va înregistra un avans de 4,2% în 2016 și unul de 3,7% în 2017.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani