Postelnicu: Piata leasingului se va dezvolta cu adevarat din 2008
Data publicarii: 11-12-2006La ora actuala, standardele internationale de contabilitate ar putea fi modificate, printr-o reasezare completa a normelor, inclusiv pentru societatile de leasing. Din 2009, cel tarziu, vor exista noi standarde contabile si, implicit, un alt tratament al leasingului, a spus Postelnicu.
ALB a prognozat, pentru acest an, o valoare a pietei leasingului de 2,5 miliarde euro, "insa ne indreptam spre cel putin 2,7-2,8 miliarde la final de an", a estimat presedintele ALB. "In anii urmatori, evolutia pietei va depinde foarte mult si de cadrul legislativ. In perceptia mea, 2007 este un an de asezare", potrivit lui Postelnicu.
Estimarea presedintelui ALB, asociatie care construita initial pe nucleul companiilor de leasing care fac parte din grupuri financiar-bancare, este mai prudenta decit prognoza sefului Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). "Valoarea contractelor incheiate pe piata a depasit 1,5 miliarde euro pe primele sase luni din acest an si, avand in vedere ca a doua parte a anului este de obicei mai favorabila din punct de vedere al volumului contractelor, avem sanse sa ajungem la o valoare a contractelor de trei miliarde euro pana la sfarsitul lui 2006", a declarat, pe 29 septembrie, presedintele ASLR, Bogdan Apahidean.
Cadrul legislativ al IFN-urilor va include normele Basel II pentru societatile de leasing ce fac parte dintr-un grup bancar, noile cerinte ale bancii centrale, componentele de legislatie europeana pe partea vamala si altele. Acest lucru va pune probleme operationale societatilor de leasing din piata. "Totusi, va trebui sa crestem in ritm cu cererea. Din aceste considerente, noi am estimat pentru anul viitor o crestere ceva mai conservativa, de circa 15%-20%", a punctat Postelnicu.
"ALB si-a extins si numarul de membrii in ultimul an si aria de acoperire, in sensul ca de la leasing bancar a trecut la acoperirea intregii piete de servicii financiare nebancare", a afirmat Postelnicu. Membrii ALB numara si trei societati de credit de consum, iar asociatia va putea incorpora si alte tipuri de societati, cum ar fi cele de factoring, a afirmat presedintele asociatiei. "Nu mai suntem doar o asociatie de leasing, suntem o asociatie care reprezinta intreaga industrie IFN", a mai spus Postelnicu.
"Discutam in piata de circa 50-60 societati de leasing active si reprezentative la nivel national, dintre care, cel putin jumatate vor fi in ALB in urmatoarea perioada". BCR Leasing a trecut din Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) in ALB, iar Tiriac Leasing va deveni, cel mai probabil, pana la finele acestui an membra a asociatiei condusa de Postelnicu.
Finantarile prin leasing ale sectorului public vor creste, de la 2% din total, cat sunt in 2006, pana la 5% in 2007, tendinta care va continua in urmarii ani, declara, in luna octombrie, Postelnicu.
Finantarile membrilor ALB se adreseaza in special sectorului corporativ corporativ, dar s-a remarcat o crestere a parteneriatului public-privat pana la 2%, declara Postelnicu, la conferinta Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare. Potrivit statisticilor ALB, media perioade 2003-2006 arata o pondere de 87% a clientilor corporativi, 12% a celor de retail si 1% a parteneriatului public privat, se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Finantarile in sistem de leasing ALB au crescut de doua ori mai accelerat decat piata totala de leasing in perioada 2003 - iunie 2006, arata un studiu al asociatiei. Postelnicu declara din valoarea piatei de leasing de 2,5 miliarde euro, valoare estimata initial de ALB, ponderea membrilor asociatiei va fi de 1,6 miliarde euro. "Pentru anul 2006, ALB previzioneaza o crestere de 53,9% a volumului de finantare al membrilor sai, in raport cu 24 preconizata pentru intreaga piata", se arata in comunicatul asociatiei
Ponderea contractelor de leasing care au ca obiect vehiculele a scazut la 64% in luna iunie a acestui an de la 88% cat era in 2003. Aceasta scadere a fost compensata de cresterea ponderii finantarilor in leasing a echipamentelor, de la 11% la 20%, si a ponderii leasingului imobiliar de la 1% la 8%, in aceeasi perioada, mai arata studiul ALB. In ceea ce priveste leasingul imobiliar, circa 71% din contracte sunt pentru finantarea sectorului industrial-comercial si 29% pentru leasing de resedinte. Contractele de leasing pe trei ani sunt predominante, ele avand o pondere de 31% din totalul contractelor de profil, a mai aratat presedintele ALB.
Postelnicu a mai declarat ca ALB a devenit din acest an membra a Federatiei Europeana a Asociatiilor Companiilor de Leasing sau Leaseurope si ca se asteapta ca cel putin toate companiile membre ALB sa figureze la anul in topul Leaseurope. In topul pe 2005, BCR Leasing, Tiriac Leasing si Motoractive Leasing erau companiile romane care figurau in topul Leaseurope pe 2005.
Asociatia are, in prezent, 21 membrii, din care 17 societati de leasing si trei de credite de consum. Asociatia poarta tratative si cu Tiriac Leasing pentru cooptarea acesteia in cadrul ALB.
Constituita in 2004, Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare reprezinta societati de leasing si de credit de consum ce sunt subsidiare ale unor grupuri bancare si independente: Afin Leasing IFN, Alpha Leasing, BCR Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing, EFG Eurobank Leasing, Estima Finance, Finans International Leasing, HVB Leasing, Immorent Romania, Italo-Romena Leasing, ING Lease, Motoractive Leasing, Piraeus Leasing, Provident Fiancial, Raiffeisen Leasing, Romexterra Leasing, TBI Credit, TBI Leasing, UniCredit Leasing si VB Leasing.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice