OMV isi vinde afacerile din Marea Britanie pentru un miliard de dolari
Data publicarii: 09-11-2016 | EconomieGrupul energetic austriac OMV, proprietarul Petrom, a anuntat marti seara ca isi vinde afacerile din Marea Britanie catre firma Siccar Point Energy pentru o suma de pana la un miliard de dolari, punand capat activitatilor de explorare in Marea Britanie in incercarea de a parasi zonele cu costuri ridicate cum este si Marea Nordului, transmite Reuters.
Actualul director general de la OMV, Rainer Seele, vrea să întoarcă strategia stabilită de predecesorul său, care în 2013 a cumpărat active în Marea Nordului pentru 2,65 miliarde de dolari, și în loc de creșterea producției vrea ca OMV să se concentreze pe reducerea costurilor și generarea de numerar.
Această tranzacție, care are nevoie de aprobarea autorităților de reglementare, va reduce cu 350 milioane de euro profitul operațional al OMV în 2016 a precizat grupul austriac.
Potrivit termenilor acordului, compania britanică Siccar Point Energy va plăti OMV suma de 750 milioane de euro în numerar și alte 125 milioane de dolari după ce va fi luată decizia finală de investiții pentru câmpul Rosebank operat de Chevron. De asemenea, OMV va primi alte 125 milioane de dolari pentru investiții dacă afacerea se va finaliza.
În cadrul schimbării de strategie promovată de Rainer Seele, OMV mizează pe un schimb de active cu Gazprom, dar această tranzacție durează mai mult decât se preconiza.
OMV urmează să dea publicității miercuri rezultatele pe trimestrul al treilea.
Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,3572% alți acționari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii