Comisia Europeana verifica garantiile acordate Nissan de Guvernul britanic
Data publicarii: 07-11-2016 | EconomieComisia Europeana a cerut Guvernului de la Londra detalii privind garantiile pe care le-a acordat companiei nipone Nissan conform carora noile investitii nu vor avea de suferit cand Marea Britanie va iesi din UE (Brexit), a anuntat luni un purtator de cuvant al CE, transmite Bloomberg si Reuters.
"Am văzut informațiile din presă privind Nissan și, prin urmare, Comisia Europeană este în contact cu autoritățile britanice", le-a declarat jurnaliștilor oficialul CE când a fost întrebat dacă forul comunitar verifică dacă astfel de garanții ar putea încălca reglementările UE privind ajutoarele de stat acordate ilegal companiilor.
"Autoritățile britanice nu au trimis notificări privind evaluarea sprijinului acordat Nissan conform reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat și prin urmare nu avem un punct de vedere oficial al acestei probleme", a precizat purtător de cuvânt al CE. Rugat să clarifice ce a determinat întrebările adresate autorităților de la Londra, acesta a răspuns: "Urmărim evenimentele, citim informațiile din presă. Dacă vedem ceva interesant, atunci punem întrebări".
Guvernul de la Londra a anunțat luna trecută că a dat asigurări Nissan că noile sale investiții în fabrica din Marea Britanie vor rămâne competitive după Brexit dar compania niponă nu a primit promisiuni explicite privind compensații pentru tarifele din UE.
Înainte de a anunța noile investiții, Nissan a primit garanții de la Executivul britanic că industria auto va rămâne competitivă, în profida incertitudinilor privind Brexit, a afirmat luni Hiroto Saikawa, secundul lui Carlos Ghosn la conducerea firmei nipone.
După luni de speculații, compania auto Nissan a confirmat în 27 octombrie că va produce noul model Qashqai și SUV-ul X-Trail la fabrica sa din Sunderland, Marea Britanie, prima decizie majoră pentru industria auto după votul de la Referendumul din iunie pentru ieșirea țării din UE (Brexit).
Decizia va asigura 7.000 de locuri de muncă, fiind posibilă crearea de noi slujbe, în urma "sprijinului și asigurărilor primite din partea Guvernului britanic", se arată în comunicatul producătorului auto nipon.
Șeful alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, avertizase în septembrie că va opri noile investiții în Marea Britanie dacă nu are garanția că va primi compensații pentru tarifele impuse mașinilor fabricate în Regatul Unit, în eventualitatea unor negocieri dure privind Brexitul.
Producția următoarei generații de Qashqai ar urma să înceapă în 2018 sau 2019 iar decizia producerii SUV-ului X-Trail în Marea Britanie este una neașteptată. Fabrica Nissan este cea mai mare din Marea Britanie și produce anual 475.000 de vehicule, din care 80% sunt exportate pe 130 de piețe internaționale. La Sunderland sunt produse modelele Qashqai, Note, Juke și Leaf iar la furnizorii acestei unități lucrează aproximativ 24.000 de persoane.
"Sunt încântat să anunț că Nissan va continua să investească în Sunderland. Sprijinul și asigurările primite din partea Guvernului britanic ne-au convins să producem la Sunderland noul model Qashqai și SUV-ul X-Trail", a afirmat joi Carlos Ghosn.
Decizia Nissan reprezintă un vot de încredere care arată că Regatul Unit este deschis afacerilor după votul pentru ieșirea țării din UE, a declarat premierul Theresa May.
Analiștii apreciază că, în funcție de rezultatele negocierilor, Brexitul ar putea avea ca rezultat noi tarife comerciale care vor afecta competitivitatea exporturilor de vehicule din Marea Britanie către UE și restul lumii.
Marea Britanie rămâne a doua mare piață auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, dar înaintea Franței, Italiei și Spaniei.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani