Test comparativ: cardul de credit BCR vs. Banca Transilvania
Data publicarii: 09-12-2006Linie de credit cu valori diferite
Ambele banci ofera o linie de credit a carei valoare este stabilita in functie de veniturile nete lunare pe care clientul le poate dovedi. Pe un card BCR se poate obtine o linie de credit de pana la 6 salarii nete, dar nu mai mult de 5.000 EUR. Banca Transilvania ofera o linie de credit de pana la 3 salarii nete, stabilind insa plafonul tot la 5.000 EUR.
Dobanzi apropiate
La cardurile de credit, bancile practica, in general, dobanzi de peste 20%. Atat BCR, cat si BRD se inscriu acestei tendinte de pe piata cardurilor.
BCR practica pentru MasterCard o dobanda de de 22%, in timp ce la Banca Transilvania, dobanda pentru MasterCard Forte este cu 3 puncte procentuale mai mare.
Cardurile au perioada de gratie in care suntem scutiti de plata dobanzii
Cele doua carduri ofera perioade de gratie diferite: 50 de zile au la dispozitie clientii BCR pentru a restitui suma utilizata la plata cumparaturilor, fara plata dobanzii, in timp ce Banca Transilvania este ceva mai ingaduitoare. Clientii au la dispozitie o perioada de gratie de 55 de zile, interval in care nu platesc dobanda pentru sumele utilizate. Perioada de gratie oferita de Banca Transilvania este valabila atat pentru cumparaturile la comercianti, cat si pentru retragerile de numerar de la bancomat.
Suma minima de rambursat
Suma minima de rambursat lunar este 10% din creditul utilizat la BT, iar la BCR este formata din 100% dobanzi plus 100% comisioane.
Care sunt sumele minime impuse de alte banci:
- 2,5%- CEC
- 3%- Bancpost
- 4%- ABN Amro
- 5%- OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank
- 10%- Alpha Bank, UniCredit, Banca Transilvania
Costuri de administrare
Pentru Mastercard Forte se plateste o taxa de administrare anuala de 10 RON, in timp ce pentru Mastercard BCR taxa anuala este 12,5 RON.
Comision la retragerea banilor de la bancomat
La retragerea banilor de la ghiseul propriu, Banca Transilvania percepe un comision de 0,5%. Pentru aceeasi operatiune, BCR are prevazut un comision de 1%. Acest comision de 1% este mentinut insa la toate retragerile din tara si din strainatate de la ATM-urile si ghiseele altor banci.
In schimb, Banca Transilvania percepe un comision de 1% plus 2,5 RON daca retragerile au loc la ATM-urile altor banci, din Romania sau din strainatate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman