Ce prevede noul cod al constructiilor
Data publicarii: 09-12-2006In afara de unificarea legislatiei, codul constructiilor prevede si noutati precum infiintarea unor entitati (fizice sau juridice) care sa se ocupe de eliberarea certificatelor de urbanism, fapt care este acum numai de competenta primariilor.
De asemenea, legea va interzice eliberarea unor autorizatii de constructie in zonele inundabile, urmand ca persoanele care locuiesc deja in astfel de constructii sa fie stramutate, primind insa si despagubiri.
Pentru constructiile realizate, raspunderea civila se poate aplica si rudelor de gradul intai ale proiectantilor, specialistilor si executantilor, pentru ca pana acum legea prevedea acordarea unei autorizatii de proiectant, fara a impune o data de expirare a respectivei autorizatii.
Proiectul de cod prevede si obligativitatea asigurarii cladirilor pe durata executiei acestora si pe toata durata de folosire. Vor fi introduse scutiri de la plata taxei de eliberare a autorizatiei de construire si a impozitului pe locuinta pe perioada de rambursare a creditelor contractate de catre proprietarii, persoane fizice si - sau juridice romane, care reabiliteaza termic locuintele sau modernizeaza cladirile mai vechi de 50 de ani.
Romanii nu vor mai putea folosi la ridicarea caselor materiale considerate periculoase precum azbocimentul, cartonul bituminat care nu este protejat impotriva focului si anumite tipuri de vopsele, dupa data de 1 ianuarie 2007.
Codul constructiilor asigura si clarificarea relatiilor de subordonare dintre Planul de Urbanism General (PUG), Planul de Urbanism Zonal (PUZ) si Planul de Urbanism de Detaliu (PUD). Pentru executarea de lucrari fara autorizatie sau pe terenuri pentru care investitorii nu poseda titluri de proprietate sau un drept legal de administrare, precum si pentru desfiintarea sau demolarea unor monumente istorice fara avizul Ministerului Culturii vor fi aplicate sanctiuni sub forma de amenzi cuprinse intre 100.000- 120.000 lei sau inchisoare de la sase luni la trei ani si obligativitatea desfiintarii constructiei.
Noul cod reglementeaza profesia de inginer constructor care pana acum nu era in totalitate standardizata. Codul va reglementa si cazurile de mobilitate pe piata muncii in domeniul constructiilor. Noul cod al constructiilor este realizat dupa analiza unor legi similare din Anglia, Franta, Germania si SUA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice