Presedintele a promulgat Legea privind venitul minim de incluziune
Data publicarii: 30-10-2016 | EconomieLegea ce reglementeaza venitul minim de incluziune, beneficiu de asistenta sociala acordat familiilor si persoanelor singure aflate in situatie de dificultate, in scopul prevenirii si combaterii saraciei si riscului de excluziune sociala, a fost promulgata astazi, 28.10.2016, de catre presedintele Klaus Ioahnnis.
Legea prevede ca instituirea venitului minim de incluziune se bazeaza, in principal, pe solidaritate sociala, subsidiaritate, participarea beneficiarilor si stimularea integrarii pe piata muncii a persoanelor apte de munca iar situatia de dificultate este situatia in care se afla persoanele care, la un moment dat, pe parcursul vietii, din cauze socio-economice, de sanatate si/sau care rezulta din mediul social de viata dezavantajat, si-au pierdut sau le-au fost limitate propriile capacitati de integrare sociala.
Cum scopul acestui ajutor acordat de stat este acela de a acoperi nevoile nimine de trai, precum si prevenirea riscului saraciei in randul copiilor si participarea acestora in sistemul de educatie, venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe din categoriile: ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii, supliment pentru locuire.
In ceea ce priveste stabilirea beneficiarilor acestui venit, familia sau persoana singura lipsita de venituri sau ale carei venituri nu acopera nevoile minime de trai si de locuire, daca indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege si ale carei venituri nete lunare ajustate sunt de pana la 600 lei, respective 1,200 ISR (Indicator Social de Referinta).
De asemenea, legea are o prevedere ce urmareste stimularea unei vieti active si participarea pe piata muncii. Astfel, in situatia in care unul sau mai multi membri ai familiei realizeaza venituri in baza unui contract individua; de munca, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare sau membrii familiei desfasoara activitati independente ori agricole, 50% din totalitatea acestora, dar nu mai mult de 400 lei/familie, respective 0,800 ISR, nu se vor lua in calcul la stabilirea veniturile nete lunare ale familiei.
In ceea ce priveste cuantumul ajutorului de incluziune, maximul este de 260 lei/luna, respectiv 0,520 ISR, exceptie facand persoana singura in varsta de cel putin 60 de ani, in cazul careia cuantumul maxim al ajutorului de incluziune este de 300 lei/luna, respectiv 0,600 ISR.
Pentru familia beneficiara de ajutor de incluziune, precum si pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de pana la 260 lei/luna, cuantumul pentru familia cu copii va fi stabilit astfel: 107 lei pentru familia cu un copil, 214 lei pentru doi copii , 321 lei trei copii si 428 lei pentru familia cu patru sau mai multi copii.
Suplimentul pentru locuire se acorda in cuantumuri diferentiate, in functie de limitele de venit stabilite prin lege, pentru un singur sistem utilizat pentru incalzirea locuintei de domiciliu sau resedinta, pe perioada sezonului rece. Consumatorii vulnerabili reprezentati de familiile cu venituri medii nete lunare ajustate de 600 lei inclusiv, respectiv 1,200 ISR, beneficiaza de supliment pentru locuire. De asemenea, consumatorii vulnerabili reprezentati de persoanele singure cu varsta de cel putin 60 ani cu venituri nete lunare ajustate de pana la 800 lei inclusiv, respectiv 1,600 ISR,vor beneficia de acest ajutor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii