Schaeuble: MES ar putea juca un rol in monitorizarea fiscala
Data publicarii: 28-10-2016 | EconomieMinistrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a apreciat vineri ca fondul de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), ar putea fi institutia adecvata pentru a prelua o parte din responsabilitatile de monitorizare a bugetelor statelor membre de la Comisia Europeana, transmite Reuters.
Într-o conferință organizată la Bratislava, Wolfgang Schaeuble a declarat că atât timp cât nu există o uniune fiscală europeană, lucru care în opinia sa nu se va schimba în viitorul apropiat, Comisia ar putea să adopte un rol politic mai pronunțat în timp ce monitorizarea politicilor fiscale ar putea să revină MES.
"În mod normal, monitorizarea cade în sarcina Comisiei Europene. Actuala Comisiei a ales să joace un rol mai politic și are toate drepturile să facă acest lucru...dar acest lucru face mai dificilă impunerea respectării parametrilor bugetelor. Poate că Mecansimul European de Stabilitate ar putea juca un rol în respectarea acestor parametri acolo unde Comisia nu poate", a declarat Wolfgang Schaeuble.
În schimb, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, prezent la aceeași conferință, a respins ideea lui Wolfgang Schaeuble precizând că Executivul comunitar are un mandat democratic, dată fiind relația sa cu șefii de stat europeni și Parlamentul European, și în plus adoptă deciziile sale în acord cu prevederile actuale. "Cred că această atribuție ar trebui să rămână în sarcina Comisiei. Cred că vom fi mai bine echipați pentru că vom avea un consiliu fiscal european care ne va consilia și care își va prelua atribuțiile începând de săptămâna viitoare", a apreciat Pierre Moscovici.
Țările membre UE sunt obligate să mențină deficitele bugetare sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut iar datoria publică sub pragul de 60% din PIB. Dacă un stat membru încalcă aceste limite, Comisia Europeană și miniștrii europeni de Finanțe îi impun unele obiective și termene limită pentru corectarea situației.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice