ANAF a inceput controale la bancile comerciale si sunt "consecinte majore"
Data publicarii: 21-10-2016 | EconomieAgentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput controale la banci, unde a identificat multe lucruri si sunt consecinte majore, a declarat, vineri, directorul general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Ionut Misa, intr-o conferinta de specialitate.
"Suntem în analiză în momentul de față în domeniul bancar și avem controale în curs. Nu pot să vă dezvălui care este astăzi stadiul și ce se întâmplă acolo, dar vă spun că sunt consecințe majore și am identificat multe. Pot să vă dau un exemplu. Vă dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vând. Băncile au venit cu ideea că pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie să îl pună într-un pachet cu credite performante, astfel încât să creeze un pachet cât mai atractiv pentru un eventual investitor. S-au vândut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o sumă facilă pe tranzacțiile care se realizează, la randamente de 5-7%. Au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-a diminuat profitul", a spus Mișa.
Potrivit acestuia, compania căreia i-a fost vândut portofoliul de credite era o filială a băncii și avea birourile în offshore.
"Compania către care a vândut era o companie filială. Practic, banca era acționar 100% în acea companie, care avea birourile într-un offshore. Sunt situații în care este demonstrat că creditul respectiv a fost utilizat într-un circuit fraudulos și, mai mult decât atât, nu au respectat normele proprii ale băncii care l-a acordat. Deci, banca a dat un credit în contradicție cu normele proprii și, mai mult decât atât, se demonstrează în instanță prin hotărâre definitivă că a intrat într-un circuit evazionist. Cu toate acestea, faptul că nu și-a recuperat acel credit, cheltuiala generată cu creditul se consideră cheltuială deductibilă. Încă o dată, se scade din (impozitul — n. r.) pe profitul pe care trebuie să îl plătească în România. Nu putem să facem nimic. Dacă legislativ nu se fac pași importanți în acest sens, suntem expuși total în fața unor companii care beneficiază de o experiență capitalistă mult mai mare decât a noastră, care beneficiază de firme de consultanță și de contabili foarte buni, care știu să speculeze legislația foarte bine, știu să realizeze artificii fiscale greu de identificat, știu să realizeze circuite financiare greu de stopat. Trebuie să ne pregătim dacă vrem să stopăm toate aceste lucruri și să le contracarăm", a atras atenția șeful Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, din ANAF.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani