Republica Moldova este aproape de un acord cu FMI
Data publicarii: 20-10-2016 | EconomieMinistrul de Finante din Republica Moldova, Octavian Armasu, a declarat joi ca autoritatile de la Chisinau sunt foarte aproape sa obtina un ajutor in valoare de 180 de milioane de dolari de la Fondul Monetar International (FMI), adaugand ca data la care va fi aprobat acest acord va fi anuntata in zilele urmatoare, transmite Reuters.
La rândul său, reprezentantul rezident al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că data la care va avea loc ședința board-ului FMI, în cadrul căreia va fi examinat noul program cu Republica Moldova, "va fi anunțată după implementarea tuturor acțiunilor prioritare. Nu au avut loc niciun fel de amânări în această privință".
La finele lunii iulie, o misiune de experți ai FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe trei ani prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Examinarea acordului de către boardul FMI era preconizată pentru luna octombrie, în cazul în care autoritățile vor implementa setul de acțiuni prioritare.
În cursul zilei de joi, o sursă guvernamentală de la Chișinău a declarat pentru Reuters că FMI a decis să amâne, cel puțin până după primul tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, data la care va examina acordul cu Republica Moldova.
În replică, ministrul de Finanțe din Republica Moldova, Octavian Armașu a subliniat că este nevoie de răbdare și că unele din procedurile tehnice necesare pentru ca Republica Moldova să îndeplinească solicitările FMI sunt foarte complexe. "Totul decurge în conformitate cu planul convenit anterior și trebuie doar să mai așteptăm puțin până când toate informațiile necesare vor fi pregătite, pentru ca dosarul să fie pus pe agenda reuniunii boardului FMI", a spus Armașu.
Noul program cu FMI, primul aprobat după 2010, are drept obiectiv realizarea unor îmbunătățiri rapide ale guvernanței și supervizării în sectorul financiar. În plus, aprobarea de către boardul FMI a acestui program ar da undă verde pentru noi ajutoare din partea Uniunii Europene și Băncii Mondiale.
Potrivit lui Armașu, data la care FMI va elibera ajutorul nu are legătură cu alegerile din această lună. "Guvernul a făcut deja tot ce era mai greu pentru a asigura un program cu FMI", a spus ministrul de Finanțe din Republica Moldova.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice