Mobilul nu e in Zodia Cancerului
Data publicarii: 08-12-2006Numarul foarte mare de persoane incluse in studiu si perioadele foarte lungi de timp in care le-a fost monitorizata sanatatea arata ca putem exclude orice legatura dintre riscul de aparitie a cancerului si utilizarea, chiar indelungata, a telefoanelor mobile.
Studiul, care a inclus mai mult de jumatate din numarul danezilor care au inceput sa foloseasca telefoane mobile, intre 1982 si 1995, nu a descoperit cresteri in numarul bolnavilor de orice forma de cancer, despre care s-a sugerat ca ar fi provocate de folosirea telefoanelor mobile, printre care tumori in gat, pe creier sau la ochi si leucemie.
"Nu am gasit nici o dovada care sa sustina vreo asociere a riscului de aparitie a unor tumori canceroase cu utilizarea pe termen scurt sau lung a telefoanelor mobile", a declarat Christoffer Johansen, conducatorul studiului de la Institutul Danez de Epidemiologie a Cancerului.
"Mai mult, intervalele de incredere mici dovedesc ca putem exculde orice asociere a utilizarii telefoanelor mobile cu riscul aparitiei cancerului."
Rezultatele, publicate in gazeta Institutului National de Cancer, vin sa alunge grijile multor utilizatori de telefoane mobile cu privire la potentialul impact negativ al handseturilor asupra sanatatii.
Au existat raportari hilare despre pacienti cu tumori pe creier si la gat care erau convinsi ca s-au imbolnavit pentru ca au dat telefoane pe mobil, si cateva studii preliminare au aratat o rata mai mare de aparitie a cancerului in randul utilizatorilor foarte frecventi.
Studiile mai ample nu au reusit sa confirme existenta unei legaturi, dar desi majoritatea oamenilor de stiinta nu considera ca telefoanele mobile ar fi periculoase, putini au fost dispusi sa excluda existenta oricarui risc din lipsa unor cercetari pe termen lung.
Cum numai in Marea Britanie sunt folosite la ora actuala 62.5 milioane de telefoane mobile - mai mult de unul pentru fiecare locuitor - chiar si un risc minim ar fi trebuit sa provoace cateva mii de tumori. In 2000, Raportul Steward nu a gasit nici o dovada de pericol, dar a recomandat prudenta in folosirea telefoanelor mobile, mai ales de catre copii.
Studiul danez ofera acum ceea ce asteptau expertii: dovezi finale ca telefoanele mobile nu favorizeaza aparitia cancerului de la un numar mare de utilizatori, studiati pe parcursul mai multor ani.
Echipa doctorului Johansen a avut acces la informatiile personale a 723.421 de persoane care s-au abonat la o retea de telefonie mobila in Danemarca intre 1982 si 1995.
Putin peste 200.000 din clientii companii au fost eliminati, deoarece nu puteau fi identificati utilizatorii individuali, inca 100.000 au fost eliminati pentru adrese duble sau erori, si aproximativ 50 de persoane au refuzat sa faca parte din studiu.
Starea de sanatate a celor 420.095 utilizatori ramasi a fost monitorizata pana in 2002, timp in care s-au inregistrat 14,249 cazuri de cancer. Totalul cazurilor la care se asteptau cercetatorii a fost de 15, 001, ceea ce inseamna ca folosirea telefoanelor mobile nu a avut nici un impact asupra riscului de aparitie a cancerului.
Persoanele care au participat la studiu foloseau telefonul mobil de aproximativ 8,5 ani si peste 55.000 aveau telefon mobil de cel putin 10 ani. Unii participanti avea telefon mobil de peste 20 de ani.
Tricia McKinney, epidemiolog la Universitatea din Leeds, a declarat: "Numarul mare de abonati inclusi in studiu arata ca putem avea incredere in rezultatele care au demonstrat ca folosirea telefoanelor mobile nu are legatura cu riscul aparitiei cancerului".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman