Romania: Euroobligatiuni in valoare de 1 miliard de euro
Data publicarii: 30-09-2016 | EconomieAnuntul conform caruia Romania a emis eurobligatiuni de 1 miliard de euro de pe pietele financiare internationale, prin redeschiderea unei emisiuni lansate in luna mai a acestui an, la cel mai mic cost din istorie, cu maturitate de 12 ani, a fost facut public pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, a declarat urmatoarele: "Prin aceasta tranzactie avem inca o confirmare a perceptiei foarte bune si a increderii investitorilor in sustenabilitatea economiei romanesti, intr-un context marcat de o serie de incertitudini cum ar fi efectele Brexit si alegerile din perioada urmatoare. Testul pietei este intotdeauna unul foarte relevant si rezultatul acestei emisiuni, concretizat prin cel mai scazut cost inregistrat de Romania pentru un astfel de instrument, coroborat cu interesul, calitatea si gradul de diversificare al bazei investitionale, confirma increderea in fundamentele si perspectivele economice pe termen mediu si lung ale Romaniei. Trebuie mentionat faptul ca nu doar contextul unor dobanzi minime istorice la nivel global a condus la acest cost minim inregistrat de statul roman, ci si reducerea semnificativa a marjei de risc de credit a Romaniei de aproximativ 0,48% (48 de puncte de baza) in doar 4 luni, lucru care reflecta perceptia mediilor investitionale bazata pe contextul macroeconomic solid, cat si pe potentialul economic al tarii noastre”.
Atragerea interesului investitorilor straini spre Romania, in contextul economic actual, este un punct cheie ce necesita atentie din partea statului roman. La nivelul locurilor de munca disponibile pe piata romaneasca, s-a observat un puternic efect al crizei financiare. Un numar impresionant de companii (100.000) au intrat in insolventa, fara finantari multe fabrici au fost inchise, investitiile straine s-au prabusit iar numarul companiilor noi infiintate de capitalul strain este le nivelul cel mai mic din ultimii cincisprezece ani. Principala problema, in acest caz, este legata de dificultatea Romaniei in a atrage investitii cu o valoare adaugata mare, in sectoare economice cheie in care este nevoie de asa ceva, care sa ofere posibilitatea de a crea un numar mare de locuri de munca bine platite.
Participarea investitorilor, printr-un numar de 130 de conturi si interesul acestora, s-a vazut in gradul de suprasubscriere, de peste 2,5 ori, iar emisiunea a fost realizata la cel mai scazut cost aferent unui imprumut al statului, prin emitere de euroobligatiuni de doar 2,15%, mai mic cu 0,842% fata de ceea ce s-a obtinut in luna mai a acestui an.
La o analiza mai atenta, s-a observat interesul crescut al managerilor de fonduri care au participat in proportie de 70%, fiind urmati de banci comerciale si private cu 17%, fonduri de pensii si societati de asigurare 9%, finalizand cu banci centrale 4%. In ceea ce priveste distributia geografica, harta arata in felul urmator: SUA (18%), Romania (17%), Italia (17%), Marea Britanie (16%), Centrul si Estul Europei (7%), Germania si Austria (8%), alte tari ale Europei (16%).
Aceasta emisiune se incadreaza in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala si distribuirea cat mai uniforma a serviciului datoriei in vederea reducerii riscului de refinantare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri