Banca Mondiala: infectiile rezistente la antibiotice ameninta economia mondiala
Data publicarii: 19-09-2016 | EconomieInfectiile rezistente la antibiotice ar putea avea pana in 2050 efecte devastatoare asupra economiei mondiale, de o amploare comparabila cu cea a crizei financiare mondiale din 2008, avertizeaza Banca Mondiala, care cere adoptarea de masuri de urgenta pentru stoparea raspandirii infectiilor rezistente la antibiotice, informeaza AFP si Reuters.
Potrivit unui studiu publicat luni, în prima zi a Adunării Generale a Națiunilor Unite, în cel mai pesimist scenariu rezistența microbiană la antibiotice ar putea provoca o scădere de 5% a Produsului Intern Brut în țările cu venituri reduse și ar arunca 28 de milioane de persoane în sărăcie până în 2050. În plus, spre deosebire de criza financiară din 2008, nu ar exista posibilitatea unei reveniri ciclice pe termen mediu deoarece impactul costisitor al rezistenței microbiene la antibiotice ar persista.
"Amploarea și natura acestei amenințări economice ar putea anula progresele realizate în domeniul dezvoltării economice și ar putea să ne îndepărteze de obiectivele vizând eradicarea sărăciei extreme și de creștere a prosperității. Trebuie să acționăm rapid pentru a evita o criză potențială", a declarat președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
Raportul Băncii Mondiale se bazează pe prognozele economice ale instituției pentru perioada 2017-2050. Conform concluziilor raportului, până în 2050 PIB-ul global ar putea scădea cu cel puțin 1,1%, conform scenariului unui impact redus al rezistenței microbiene la antibiotice, și cu 3,8% conform scenariului unui impact ridicat. De asemenea, potrivit raportului, cheltuielile mondiale cu sănătatea ar putea înregistra o creștere cuprinsă între 300 și 1.000 miliarde de dolari pe an până în 2050, în funcție de diferite scenarii. Fermierii din întreaga lume ar fi și ei afectați, Banca Mondială estimând că până în 2050 producția globală de carne urmează să scadă cu 2,6% până la 7,5%, dacă problema infecțiilor rezistente la antibiotice nu va fi rezolvată.
Apariția bacteriilor rezistente la medicamente a fost provocată, parțial, de utilizarea crescută a antibioticelor în tratamentul oamenilor și șeptelurilor. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), anual sunt utilizate 60.000 de tone de antibiotice în industria creșterii animalelor, un număr care va crește ca urmare creșterii cererii pentru produse de origine animală.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani