Suplimentarea fondurilor pentru programul Prima Casa
Data publicarii: 15-09-2016 | Finante-BanciHotararea pentru modificarea si completarea Anexei nr.1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa” a fost adoptata de Guvernul Romaniei.
Astfel, pentru anul 2016 se va aloca un plafon suplimentar al garantiilor care pot fi emise potrivit art.1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, de 500 milioane de lei. Aceasta suma va fi utilizata pentru a acoperi, prioritar, solicitarile de acordare a unei finantari garantate in cadrul Programului Prima Casa, solicitari aflate in diverse stadia de aprobare si pre-aprobare la finantatori, in raport cu solicitarile lor.
Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu a declarat: "Asa cum am anuntat, venim in ajutorul romanilor care vor sa cumpere o locuinta si majoram pentru a doua oara anul acesta plafonul de garantii alocat pentru Prima Casa. Suma suplimentara nu afecteaza tinta de deficit bugetar. Aceasta a fost estimata in functie de volumul solicitarilor aflate in diverse stadii de aprobare si de pre-aprobare, care exced disponibilul de plafon existent. Pe langa aceasta suplimentare, avem in vedere si elaborarea in premiera a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de MDRAP si aflata in consultare publica. Strategia este menita sa asigure transparenta si predictibilitatea solicitata atat de beneficiarii programului, cat si dezvoltatorii de locuinte si institutiile de credit”.
Strategia Nationala a Locuirii urmareste asigurarea accesului la conditii de locuire adecvate pentru toate persoanele, pana in anul 2030. Calitatea slaba a fondului imobiliar existent, numarul mare de cladiri cu risc seismic, locuinte inadecvate pentru grupurile sarace si vulnerabile, ineficienta pietei de locuinte, cadrul legal si institutional au reprezentat punctele de la care s-a plecat pe pentru a stabili obiectivele acestei Strategii. Printre aceste obiective se numare:
- Imbunatatirea conditiilor pentru categoriile de persoane vulnerabile, o zona in care este nevoie de masuri concrete;
- Adaptarea cadrului legal si institutional la noile cerinte;
- Masuri pentru cresterea fondului de locuinte publice, consolidarea seismica a cladirilor rezidentiale nesigure, prioritizarea masurilor privind imbunatatirea locuintelor si cartierelor vechi.
Pe langa suplimentarea cu 500 milioane de lei a plafonului pentru Programul Prima Casa, hotararea isi propune inca un obiectiv ce consta in asigurarea unor conditii obiective de alocare a plafoanelor anuale intre bancile comerciale aflate in Program si armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reala a acestor finantatori de acordare a creditelor.
Pe lista obeictivelor se numara si trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii stabiliti in strainatate in plafonul general de garantare a creditelor in cadrul Programului Prima Casa. Astfel, accesul la garantii va putea fi accesibil tuturor.
De la inceputul anului si pana la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garantii in valoare totala de 2,16 miliarde de lei. In total, de la lansarea Programului In 2009 si pana la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garantii in valoare totala de 16,7 de miliarde de lei.
In acest moment, rata de neplata de catre beneficiarii programului Prima Casa este de 0,3%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani